Нещодавно парламент запровадив механізм компенсації за пошкоджені через повномасштабне вторгнення рф об’єкти. Водночас уряд затвердив умови та процедуру надання таких компенсацій за допомогою електронної послуги єВідновлення в Дії. Сервіс запрацював 10 травня. Пізніше також додали можливість подати заяву на компенсацію у паперовому вигляді.

Розбираємося, що необхідно зробити, щоб отримати компенсацію, якщо ваше житло (чи інша нерухомість) було пошкоджене, та на що варто звернути увагу при використанні отриманих коштів.

Хто має право на компенсацію

Отримати компенсацію може громадянин України, який досягнув 18-річного віку та є власником (співвласником) пошкодженого об’єкта нерухомого майна.

Окремі категорії осіб наділяють пріоритетним правом на отримання компенсації:

  • учасники бойових дій, ветерани війни, мобілізовані особи;
  • члени сімей загиблих військових;
  • люди з інвалідністю І та ІІ групи, з інвалідністю внаслідок війни;
  • багатодітні родини;
  • прийомні батьки, патронатні вихователі, опікуни/піклувальники;
  • батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Пріоритет враховуватимуть при черговості розгляду заяв на отримання компенсації та проведенні виплат.

Отримувачем компенсації не може бути:

  • особа, до якої застосовано санкції;
  • особа, яка має судимість за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України (ст.109-1142 Кримінального кодексу);
  • спадкоємці вищезазначених осіб.

За які пошкоджені об’єкти можна отримати компенсацію

Під компенсацію підпадають:

  • житлові будинки садибного типу, котеджі, таунхауси;
  • дачні та садові будинки;
  • квартири;
  • житлові приміщення (наприклад, кімнати в гуртожитках).

Важливо! Якщо у будинку, де знаходиться пошкоджена квартира, зруйновано і не відремонтовано під’їзд, дах, сходову клітку тощо, ви не зможете отримати компенсацію від держави. У таких випадках слід звертатися до місцевої ради та керуючої компанії (ЖЕКу), щоб будинок відремонтували централізовано.

Кількість пошкоджених об’єктів, за які можна отримати компенсацію, необмежена. Але розмір компенсації за один пошкоджений об’єкт не перевищуватиме 200 тис. грн. 

Щоб отримати компенсацію за пошкоджений об’єкт, він має відповідати наступним умовам:  

  • знаходиться на території України;
  • розташований на території, на якій не ведуться бойові дії або які не є тимчасово окупованими*;
  • пошкоджений після 24.02.2022 внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф**;
  • підлягає відновленню шляхом проведення поточного або капітального ремонту**;
  • на пошкодженому об’єкті не проведено ремонтні роботи (крім протиаварійних робіт чи невідкладних консерваційних робіт)**;
  • відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно***.

* Перелік територій згідно з наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

** Відповідність вказаним умовам встановлюється за даними комісійного акта та/або звіту з технічного обстеження, яке може бути проведене як до, так і вже під час розгляду заяви про надання компенсації. 

*** Щоб перевірити відомості, можна отримати довідку на порталі Мін’юсту або в Дії. Якщо запису про об’єкт в реєстрі немає, необхідно провести державну реєстрацію права власності на таке майно.

Якщо об’єкт не відповідатиме хоча б одній із вказаних умов, компенсацію за нього не надаватимуть.

Важливо! Якщо пошкоджене житло відремонтовано, але лише частково, можна отримати компенсацію для завершення ремонтних робіт.

Як отримати та використати компенсацію

  1. Встановити/оновити мобільний застосунок Дія або обрати орган, через який подаватимете заяву у паперовій формі

Процедура отримання компенсації через єВідновлення прив’язана до використання мобільного застосунку Дія. Тож щоб її пройти, необхідно встановити або оновити його на вашому електронному носії, пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію. 

Якщо ви не маєте доступу до Дії, можна подати заяву на компенсацію також у паперовій формі через Центр надання адміністративних послуг, органи соцзахисту чи нотаріуса.

  1. Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно

Зробити це можна:

  • самостійно через Дію;
  • через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

В інформаційному повідомленні, зокрема, зазначають контактні дані особи-заявника, відомості про майно (тип, площа, адреса), кількість осіб, що в ньому проживали/ють,  пошкодження або знищення нерухомого майна (дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, фото). Більше інформації про послугу можна знайти тут.

Інформаційне повідомлення можна було подати з березня 2022 року. Тож якщо ви вже це зробили, можна переходити до наступного етапу.

  1. Відкрити рахунок для зарахування компенсації 

Рахунок єВідновлення слід відкрити в одному з банків України, з яким Міністерство цифрової трансформації уклало відповідний договір інформаційної взаємодії. Перелік банків, які прийматимуть участь у програмі, можна знайти за посиланням або в Дії. Відкрити рахунок можна також під час подання заяви про надання компенсації (наступний крок).

  1. Подати заяву про надання компенсації, отримати повідомлення про її реєстрацію та початок розгляду

Заяву про надання компенсації можна буде сформувати за допомогою послуги єВідновлення в Дії. Вона повинна містити:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • дату народження;
  • контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • номер рахунку єВідновлення, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку порталу Дія;
  • адресу пошкодженого об’єкта з інформаційного повідомлення, що було подане раніше;
  • відомості про наявність пріоритетного права на отримання компенсації.

Також заявник повинен вказати на відсутність обмежень щодо нього як особи, яка має право на отримання компенсації. 

Якщо пошкоджений об’єкт перебуває у спільній власності, заявник повинен надати згоду співвласників на отримання ним компенсації. Це можна зробити одразу в електронній формі через Дію. Або ж передати нотаріально посвідчений документ у паперовій формі комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Але після того, як отримаєте повідомлення про реєстрацію поданої заяви та початок її розгляду.

Заяви будуть розглядати почергово, залежно від того, яке повідомлення надійшло у систему раніше. Також враховуватимуть пріоритетне право. Повідомлення про реєстрацію заяви та початок її розгляду заявник отримує автоматично через Дію.

Для тих, хто з технічних причин або особистих переконань не використовує Дію, подати заяву та документи на виплату компенсації можна також через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), органи соціального захисту та нотаріусів. 

Фактично, як і до цього, заява буде формуватися та реєструватися в електронному вигляді, але дані вноситимуть адміністратори ЦНАП, соцпрацівники та нотаріуси — на підставі поданих вами документів. У результаті заявник повинен отримати примірник зареєстрованої заяви із зазначенням її реєстраційного номера та цифрового коду.

Надалі всі повідомлення щодо процедури отримання компенсації комісія або уповноважений орган повинні доводити до відома заявника у письмовій формі.

  1. Допустити комісію для огляду пошкодженого об’єкта та надати їй необхідні документи

Розглядає заяву та приймає рішення надавати компенсацію чи ні спеціальна комісія при органі місцевого самоврядування або військовій адміністрації населеного пункту.

Представник комісії зв’яжеться з вами щодо проведення обстеження пошкодженого об’єкта — якщо його не провели до моменту розгляду заяви. Під час його проведення необхідно надати представникам комісії доступ до житла, а також документи, які підтверджують право власності на нього та наявність пріоритетного права.

Важливо! Для перевірки відомостей, зазначених у заяві про надання компенсації, комісія може отримати документи або інформацію з електронних реєстрів. Наприклад, якщо відомості про право власності на житло містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Комісія не повинна витребовувати у вас підтверджуючі документи, адже може самостійно перевірити цю інформацію. 

Якщо отримувач не згоден з результатами обстеження, він або вона може подати комісії свої заперечення у паперовій формі через ЦНАП, органи соцзахисту населення або нотаріуса. Зробити це можна протягом 5 робочих днів з дати обстеження або подання заяви, якщо обстеження відбулося до цього. До заперечення заявник має право подавати пояснення, фото, висновки від третіх осіб або інші документи на підтвердження своїх аргументів.

Комісія повинна розглянути заперечення та врахувати їх під час прийняття рішення про надання/відмову у наданні компенсації, зробивши примітку про це у рішенні.

  1. Отримати повідомлення про прийняте комісією рішення та розмір компенсації

Строк розгляду заяви не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання або утворення комісії. Комісія може зупинити цей строк, якщо:

  • заявник не подав або подав не в повному обсязі інформацію або документи, необхідні для розгляду справи;
  • комісія має документально підтверджені відомості про те, що отримувачу компенсації вручено підозру про вчинення злочину проти основ національної безпеки України.

Комісія зобов’язана не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття рішення про зупинення розгляду заяви повідомити про це заявника.

Важливо! Комісія не має права вимагати від заявника інших документів, крім тих, що необхідні, щоб зупинити розгляд заяви. Водночас вона має право самостійно звернутися до державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності. А вони зобов’язані надати їй необхідні документи або інформацію, зокрема, щоб поновити втрачені документи заявника.  

Протягом п’яти робочих днів з дня усунення обставин, що стали підставою для зупинення, комісія має поновити розгляд заяви. Перебіг строку розгляду заяви продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Протягом строку розгляду заяви комісія має:

  • забезпечити обстеження пошкодженого об’єкта, в тому числі з метою встановлення факту ремонтних робіт (якщо воно не було проведене до моменту розгляду заяви);
  • визначити обсяг пошкоджень;
  • встановити наявність/відсутність права та підстав для надання компенсації та пріоритетного права;
  • розрахувати компенсацію відповідно до затвердженого урядом чек-листа;
  • внести ці відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та ознайомити з ними заявника.

Комісія проводить свої засідання відкрито, тож за бажанням можна бути присутнім при розгляді заяви. Інформацію про місцезнаходження комісії, її склад та порядок роботи мають розмістити на офіційному сайті органу місцевого самоврядування або військової адміністрації населеного пункту.

За результатами розгляду заяви заявнику через Дію має надійти повідомлення про прийняте комісією рішення та розмір компенсації та чек-лист з переліком необхідних ремонтних робіт. Нагадуємо, що розмір компенсації не може перевищувати 200 тисяч гривень за один пошкоджений об’єкт.

Підставами для відмови у наданні компенсації може стати те, що:

  • заяву подала особа, яка не може бути отримувачем компенсації або не має повноважень для подання заяви;
  • комісія виявила недостовірні дані, зазначені заявником.

За результатами розгляду заяви заявнику через Дію має надійти повідомлення про прийняте комісією рішення та розмір компенсації. Нагадуємо, що розмір компенсації не може перевищувати 200 тисяч гривень за один пошкоджений об’єкт.

Якщо отримувач не згоден з рішенням або розміром компенсації, діями або бездіяльністю комісії, він або вона може подати заперечення уповноваженому органу, який створив комісію — виконавчому органу місцевої ради або військовій адміністрації населеного пункту. Зробити це можна протягом 5 робочих днів з дати прийняття рішення комісією чи вчинення таких дій, а у випадку бездіяльності — протягом граничного строку, коли такі дії повинні бути вчинені або рішення прийняті. За результатами розгляду скарги уповноважений орган приймає рішення, яке є обов’язковим для виконання комісією.

Рішення комісії про надання або відмову у наданні компенсації затверджує виконавчий уповноважений орган. Також він може направити заяву на повторний розгляд комісії.

Якщо отримувач не згоден з рішенням уповноваженого органу, він або вона може оскаржити їх до суду або на урядову гарячу лінію. Звернення зі скаргою на урядову гарячу лінію може бути підставою для моніторингу (перевірки).рішення спеціальним органом при Мінінфраструктури. У разі виявлення в ході моніторингу порушень з боку уповноваженого органу, це буде підставою для повторного розгляду заяви.

  1. Отримати та використати компенсацію

Кошти отримувачу компенсації нараховуватимуть на відкритий ним рахунок єВідновлення зі спеціальним режимом використання. Черговість проведення виплат Реєстр пошкодженого та знищеного майна визначатиме автоматично з урахуванням:

  • порядку прийняття рішень щодо надання компенсацій;
  • пріоритетного права отримувачів;
  • обсягу наявного фінансування. 

Якщо у держави не буде коштів для надання компенсацій, виплати можуть тимчасово призупиняти.

Поповнення, зняття готівки, перерахування коштів (крім їх використання за цільовим призначенням) з рахунку отримувача зі спеціальним режимом використання  заборонене.

Використання коштів компенсації також обмежене. Їх можна витратити лише на закупівлю визначеного урядом переліку товарів (будівельних та санітарних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі тощо), а також на оплату будівельних робіт. Такі товари та роботи можна придбати лише у тих продавців та підрядників, які долучаться до реалізації програми єВідновлення. Їх перелік оприлюднять на порталі Дія. 

Важливо! Перелік ремонтних робіт для відновлення житла за рахунок компенсації визначатиме комісія у чек-листі.  Протягом місяця після завершення ремонту комісія може перевірити відповідність проведених робіт та придбаних будівельних товарів. 

Строк використання коштів компенсації складає один рік з моменту їх нарахування. Після спливу цього строку банк закриє спеціальний рахунок отримувача, а залишок невикористаних коштів повернеться державі.

  1. Повідомити про завершення ремонту

Після завершення ремонтних робіт, визначених у чек-листі, отримувач компенсації зобов’язаний протягом 15 робочих днів подати (через Дію або у паперовій формі через ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса) повідомлення про завершення ремонту.

Це потрібно, щоб держава могла підтвердити цільове використання компенсації. Таку верифікацію буде вибірково здійснювати комісія протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, в якому завершено ремонт. Відбір заяв для проведення верифікації здійснюється автоматично з даних Реєстру пошкодженого та знищеного майна. 

Важливо! Уникнути верифікації не подаючи повідомлення про завершення ремонту не вдасться — він вважатиметься завершеним автоматично через дванадцять місяців з дати зарахування коштів на спеціальний рахунок отримувача компенсації.

Результати верифікації фіксуватимуть в акті, який надалі внесуть в Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Якщо ви будете з ними незгодні, результати можна оскаржити до уповноваженого органу.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Інфографіка як отримати компенсацію за програмою єВідновлення