У 2020-му ледь не щотижня ми читали гучні новини про роботу антикорупційних інституцій. Здається, про НАБУ, САП, НАЗК, ВАКС та АРМА говорили усі, і тональність таких повідомлень теж була дуже різною.

Що ж зробити, аби у наступному 2021-му році про антикорупційні інституції було більше хороших новин? Покращити спроможність і незалежність цих органів! І ми знаємо, які саме кроки для цього варто зробити.

У жовтні ТІ Україна презентувала результати комплексного дослідження спроможності антикорупційної інфраструктури. Протягом кількох місяців наші експерти оцінювали ресурси, незалежність, прозорість, підзвітність та доброчесність цих органів за останні 5 років.

У дослідженні ми оцінили ресурсів, незалежності, прозорості, підзвітності й доброчесності цих органів за 5 років. Всі показники мали два аспекти: законодавчу базу і фактичну ситуацію в діяльності органу, скажімо так, теорію і практику. І вже за результатами таких оцінок ми підготували рекомендації для антикорупційних інституцій щодо покращення їхньої спроможності.

Коротко з нашими порадами можна ознайомитися в інфографіках. А саме дослідження ви можете переглянути тут.

Звісно, після презентації дослідження антикорупційний світ не стоїть на місці. Так, деякі рекомендації, як-от потреба у відновленні повноцінного функціонування НАЗК, з’явилися вже після закінчення нашого аналізу.

Нагадаємо, що методологія цього дослідження розроблена на основі та з урахуванням основних підходів і методології Національної системи доброчесності (НСД), напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International.

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цього дослідження є виключною відповідальністю організації Грантоотримувача і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.