Декларування фінансових інтересів — це один зі способів примусити владу до прозорості, адже він дає можливість виборцям і журналістам оцінювати чиновників та тримати під контролем їхні джерела доходу. 

В Україні процес декларування інтересів досі потребує покращення. У пошуках робочої моделі ми вирішили подивитися, як відбувається таке декларування в Євросоюзі. 

EU Integrity Watch, (Варта Чесності ЄС) — це центральний вузол онлайн-інструментів, що дозволяє журналістам, громадянському суспільству та пересічним європейцям стежити за чесністю рішень, прийнятих політиками в ЄС. Для цього зазвичай розпорошені дані збираються, узгоджуються та оприлюднюються в одному місці.

Особливо часто цей ресурс застосовується при аналізі зовнішньої діяльності та зовнішніх заробітків членів Європарламенту. Згідно з правилами, усі сторонні активності європарламентарів мають бути публічно оголошені та розміщені у відкритому доступі на веб-сторінках депутатів. Подібна відкритість дозволяє кожному зацікавленому громадянину виявити потенційний конфлікт інтересів.

Так, наприклад, згідно з поданими деклараціями після останніх виборів у Європарламент, 521 із 748 новообраних депутатів заявили про 1503 побічні активності, з яких 842 є платними. Хоча вони стосуються лише 30% відсотків від усіх членів Європарламенту, разом це становить загальну суму від 6 381 924 до 16 204 186 млн євро. При цьому, зовнішній дохід подається не в точних сумах, а в широких валових межах, тому і визначити реальну суму доходу досить складно. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(480) "Згідно з правилами, усі сторонні активності європарламентарів мають бути публічно оголошені та розміщені у відкритому доступі на веб-сторінках депутатів. Подібна відкритість дозволяє кожному зацікавленому громадянину виявити потенційний конфлікт інтересів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Згідно з правилами, усі сторонні активності європарламентарів мають бути публічно оголошені та розміщені у відкритому доступі на веб-сторінках депутатів. Подібна відкритість дозволяє кожному зацікавленому громадянину виявити потенційний конфлікт інтересів.

На жаль, чинна система все ще дозволяє надавати в деклараціях розпливчасті або загальні описи. У своєму короткому аналізі Transparency International EU знайшла найрізноманітніші описи — від “консультант-самозайнятий” до “юрист” або “партнер у зареєстрованому партнерстві”. 

І це не єдиний недолік у системі. Експерти також підкреслюють нагальну потребу у реформуванні Кодексу поведінки Європейського парламенту. За їхніми словами, необхідні кращі вказівки щодо заповнення декларацій інтересів, і Європейський Парламент повинен ретельніше контролювати подані декларації. Бо, до слова, хоч в останньому парламенті було зафіксовано 24 порушення Кодексу, жодна санкція Президентом так і не була видана. 

Як бачимо, європейська система декларування інтересів теж далека від ідеалу і має проблеми, схожі на наші. То що робити?

Правильно — переймати досвід і покращувати своє.

 

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(256) "Хоч в останньому Європейському парламенті було зафіксовано 24 порушення Кодексу поведінки, жодна санкція Президентом так і не була видана. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Хоч в останньому Європейському парламенті було зафіксовано 24 порушення Кодексу поведінки, жодна санкція Президентом так і не була видана.