22 січня глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель заявив про зрушення у дискусії між країнами-членами ЄС щодо використання доходів, отриманих від заморожених російських суверенних активів. 

Про це пише видання Bloomberg.

Зовнішньополітичне відомство ЄС — якраз та інституція, що, серед іншого, відповідає за санкційну політику ЄС і готує санкційні пакети на затвердження Ради Європи.

У цьому ж конкретному випадку ідеться про оподаткування доходів від російських активів, які зберігаються у європейській депозитарно-кліринговій установі Euroclear у Бельгії.

Заступниця Міністра Юстиції Ірина Мудра вказувала, що у Euroclear заморожено близько 180 млрд євро російського Центробанку. Ці кошти реінвестуються, а доходи з таких операцій вважаються надприбутками Euroclear. Саме такі доходи і пропонують оподатковувати для передачі коштів Україні.

Вчора міністри закордонних справ країн ЄС дали свою згоду на запровадження такого податку. Деталі домовленості обговорюватимуть пізніше цього тижня.

Нагадаємо, що останнім часом суттєво пожвавилися обговорення також про конфіскацію приватних активів російських клептократів за кордоном. Проте, попри майже два роки повномасштабної війни, реальних зрушень у цьому питанні з боку наших міжнародних партнерів ми поки майже не бачили. Чому так сталося — наші експерти розповідали в окремому матеріалі.

А більше про конфісковане російське майно в Україні можна дізнатися з нашої онлайн-платформи «Як конфіскувати російські активи в Україні?».

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(311) "У цьому конкретному випадку ідеться про оподаткування доходів від російських активів, які зберігаються у європейській депозитарно-кліринговій установі Euroclear у Бельгії." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У цьому конкретному випадку ідеться про оподаткування доходів від російських активів, які зберігаються у європейській депозитарно-кліринговій установі Euroclear у Бельгії.