Замість покращення розгляду корупційних справ, законопроєкт 11130 не дозволить ефективніше розглядати справи у ВАКС. Він прибирає обов’язковий колегіальний розгляд справ у ВАКС, але не стосуватиметься високопосадовців, які фігурують у кримінальних справах. До того ж прийняття цього законопроєкту ускладнить розгляд справ місцевими загальними судами. 

Серед ключових вад законопроєкту ми бачимо такі. 

1. Одноособовий розгляд справ у ВАКС не запроваджується повноцінно, що суперечить нашим зобовʼязанням перед партнерами.

Адже є перелік осіб, щодо яких справа може слухатися колегіально. До них належать: народні депутати України, міністри, судді Конституційного Суду, голова Верховного Суду, голова Антимонопольного комітету та інші високопосадовці.

Велика кількість наведених посадовців вже є фігурантами справ НАБУ або ж мають високі шанси ними стати. Ці особи претендуватимуть на колегіальний судовий розгляд незалежно від тяжкості інкримінованого їм кримінального правопорушення

Тобто, наприклад, справи щодо нардепів по недостовірному декларуванню знову можуть закриватися через сплив строків давності. 

Перелік винятків з одноособового розгляду сформульований незрозуміло, і це може бути предметом для політичних торгів та перемовин. Він не корелюється із ЗУ «Про запобігання корупції» та не має зв’язку з усталеними в кримінальному праві категоріями.

2. Зміни стосуватимуться також і проваджень в місцевих загальних судах.

Основний масив проблем, що стосуються боротьби з корупцією, викладено в Державній антикорупційній програмі. І там не виокремлені положення про те, що топпосадовці відчувають упередженість або необʼєктивність при розгляді щодо них справ місцевими судами одноособово.

І хоч запропоновані зміни мали на меті покращити судовий розгляд справ у ВАКС, але «під гарячу руку» попадуть і провадження в місцевих загальних судах.

Ми закликаємо народних депутатів не приймати цей законопроєкт і повернутися до розгляду інших законодавчих ініціатив. Адже в парламенті вже є законопроєкти, що справді підсилюють ефективність роботи ВАКС, а не створюють додаткові перепони через незрозумілі винятки, що відіб’ються на всій системі кримінального судочинства.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(379) "Ми закликаємо народних депутатів не приймати цей законопроєкт і повернутися до розгляду інших законодавчих ініціатив. Адже в парламенті вже є законопроєкти, що справді підсилюють ефективність роботи ВАКС." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ми закликаємо народних депутатів не приймати цей законопроєкт і повернутися до розгляду інших законодавчих ініціатив. Адже в парламенті вже є законопроєкти, що справді підсилюють ефективність роботи ВАКС.