Сьогодні, 28 червня, комісія з відбору Голови Агентства з розшуку і менеджменту активів нарешті проведе засідання. Це буде перше зібрання після завершення співбесід із кандидатами на Голову АРМА, тож ми дуже чекаємо, що саме сьогодні буде оголошене ім’я переможця конкурсу. 

Нагадаємо, що комісія спілкувалася з кандидатами з 30 травня по 8 червня, однак відтоді від неї не надходило жодного повідомлення, а весь цей час суспільство та експертне середовище чекали на результати відбору. І все це — на тлі постійних звинувачень у неспроможності Агентства, невиконанні його керівництвом покладених на нього функцій та корумпованості менеджменту.

Співбесіди показали, що серед кандидатів на майбутнього очільника є ті, хто продемонстрував належний рівень доброчесності та професійності, а також має бачення подальшого розвитку АРМА. В аналізі співбесід ми акцентували на позитивних якостях цих кандидатів і вказували на їхні сильні сторони.

Водночас ми також були свідками співбесід із тими претендентами, призначення яких може нести значні ризики як для роботи самого органу, так і всієї антикорупційної екосистеми. Наші експерти наголошували на сумнівних фактах у біографіях деяких кандидатів та їхніх хитких відповідях на запитання комісії. 

Серед найбільш кричущого, що зафіксувала громадськість: тісні політичні зв’язки претендентів, робота на представників режиму Януковича, потенційні ділові стосунки з тими, кого підозрює НАБУ в організації незаконних схем із АРМА (йдеться про Андрія Довбенка), а також з найобурливішого — зв’язки з росією. Вибір кандидатів з такими плямами у біографії може не тільки завдати значної репутаційної шкоди членам комісії, але й поставити під питання незалежність та ефективність роботи Агентства загалом. 

Оскільки, попри усі заклики TI Ukraine, комісія так і не оприлюднила критерії, за якими планує оцінювати кандидатів, у неї, на жаль, лишається простір для прийняття необґрунтованого рішення. Але ми все ж таки сподіваємось на виважений та об’єктивний фінальний вибір.

Вкотре наголошуємо, що від результатів цього конкурсу залежить не лише якість роботи з управління арештованими активами, а й подальша роль АРМА в антикорупційній екосистемі та системі органів правопорядку. Зокрема, повернення в Україну викрадених Януковичем й іншими поплічниками росії активів.

Саме тому Transparency International Ukraine закликає членів комісії підійти до свого вибору максимально виважено й обрати того кандидата, у доброчесності, професійності та політичній нейтральності якого немає жодних сумнівів!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(550) "Водночас ми були свідками співбесід із тими претендентами, призначення яких може нести значні ризики як для роботи самого органу, так і всієї антикорупційної екосистеми. Наші експерти наголошували на сумнівних фактах у біографіях деяких кандидатів та їхніх хитких відповідях на запитання комісії. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Водночас ми були свідками співбесід із тими претендентами, призначення яких може нести значні ризики як для роботи самого органу, так і всієї антикорупційної екосистеми. Наші експерти наголошували на сумнівних фактах у біографіях деяких кандидатів та їхніх хитких відповідях на запитання комісії.