Завершення нового корпусу найбільшої дитячої лікарні в країні дозволили купувати без аукціону. Закупівлю додали до переліку заходів до 30-річчя незалежності України. 

Для завершення будівництва Охматдиту без аукціонів планують придбати дороговартісне обладнання на суму понад  мільярд гривень. 

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає провести переговорну процедуру з кількома учасниками та опублікувати вимоги до обладнання, терміни поставки та орієнтовні ціни. 

“Ми були проти змін до законодавства, якими дозволили без аукціонів купувати необхідне для святкування Дня Незалежності цього року. Однак їх все таки прийняли. Відповідно, єдине, що ми можемо зараз зробити — вимагати, щоб процедури проводили максимально прозоро із залученням багатьох учасників задля досягнення економії,” — пояснює заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

Нагадуємо, що у червні Верховна Рада підтримала законопроєкт 5309, який попри кілька позитивних змін у сфері публічних закупівель, приніс багато корупційних ризиків. Саме в його межах з-під Prozorro вивели закупівлі для будівництва Великої об’їзної дороги. Також без аукціонів дозволили купувати необхідне для святкування 30-річчя незалежності України та Дня Конституції. Пізніше Кабінет міністрів України затвердив перелік заходів, на які поширюється ця норма. До нього увійшли не лише урочистості, а й великі інфраструктурні проєкти, зокрема і завершення будівництва нового корпусу Охматдиту. 

Побоювання щодо швидкої закупівлі має і голова опікунської ради лікарні  Оксана Корчинська. Вона вважає, що в такі короткі строки не вдасться закупити справді необхідне обладнання. Та стверджує, що для переговорної процедури переробили технічне завдання, і невідомо, чи буде нове обладнання сумісним з раніше придбаним. 

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає МОЗ проводити закупівлю максимально прозоро, а тому вимагає оприлюднити технічне завдання для придбання обладнання, його терміни поставки та очікувану вартість. Крім того, нагадуємо, що згідно з чинними законодавством, в межах передбаченої переговорної процедури можна проводити переговори більше ніж з одним учасником. Це дозволить придбати обладнання за кращою ціною.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(590) "Ми були проти змін до законодавства, якими дозволили без аукціонів купувати необхідне для святкування Дня Незалежності цього року. Однак їх все таки прийняли. Відповідно, єдине, що ми можемо зараз зробити — вимагати, щоб процедури проводили максимально прозоро із залученням багатьох учасників задля досягнення економії" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Ми були проти змін до законодавства, якими дозволили без аукціонів купувати необхідне для святкування Дня Незалежності цього року. Однак їх все таки прийняли. Відповідно, єдине, що ми можемо зараз зробити — вимагати, щоб процедури проводили максимально прозоро із залученням багатьох учасників задля досягнення економії

Іван Лахтіонов