Верховна Рада прийняла законопроєкт 3715, яким суттєво обмежила перелік того, що можна купувати для протидії коронавірусу без аукціонів. Натомість депутати створили нову корупційну можливість: тепер будь-хто може купувати будь-що за конкурентною, однак майже неконтрольованою, спрощеною процедурою.

Трансперенсі Інтернешнл Україна, та зокрема наш проєкт DOZORRO, давно закликала перевести закупівлі для боротьби з коронавірусом у конкурентне русло. І от нарешті це сталося. Законопроект 3715 прийнято в цілому.

Тепер перелік того, що можна купувати без аукціонів для боротьби з COVID-19, має суттєво скоротися — як саме, визначить КМУ. До нього потраплять лише ліки, вакцини і медичні вироби для вакцинації, імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 і медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на коронавірус, та системи постачання медичних газів.

З іншого боку, відтепер усе необхідне для боротьби з коронавірусом можна купувати на конкурентному ринку за спрощеною процедурою. Це різновид аукціону, але головна його відмінність від звичайних торгів — якщо участь бере лише один учасник, не потрібно скасовувати закупівлю, можна укласти договір одразу з ним. Водночас ці закупівлі не моніторять аудитори, а також учасники не можуть їх оскаржити в АМКУ. Адже цю процедуру вигадали для закупівель на невеликі суми — до 200 тис. грн.

Проблема полягає у тому, що прийнятий закон ніяк не регулює, що саме може бути “необхідним для боротьби з COVID-19”. А право купувати за спрощеними у такий спосіб отримає будь-який замовник.

“Те, що коронавірусні закупівлі будуть частково проводити як конкурентні — це хороший поступ. Однак, перелік того, що можна купувати за спрощеними для боротьби з COVID-19, теж потрібно визначити”, — пояснює заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(348) "Те, що коронавірусні закупівлі будуть частково проводити як конкурентні — це хороший поступ. Однак, перелік того, що можна купувати за спрощеними для боротьби з COVID-19, теж потрібно визначити." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Те, що коронавірусні закупівлі будуть частково проводити як конкурентні — це хороший поступ. Однак, перелік того, що можна купувати за спрощеними для боротьби з COVID-19, теж потрібно визначити.

Іван Лахтіонов