23 травня 2021 року влада Білорусі, під приводом повідомлення про “замінування”, посадила у Мінську пасажирський літак авіакомпанії “Ryanair”, який виконував рейс із Афін до Вільнюса. Режим Олександра Лукашенка підняв у небо винищувач, погрожуючи безпеці пасажирів, і спрямував до Мінська цивільний борт, який на своєму шляху вже був ближче до Вільнюса.

Поміж пасажирами літака був журналіст, засновник опозиційного телеграм-каналу NEXTA, головний редактор телеграм-каналу “РБ головного мозку” Роман Протасевич. Перед вильотом Протасевич встиг повідомити колегам про підозрілий інтерес до нього з боку невідомих осіб  в аеропорту Афін. В аеропорту Мінська його затримали. Тепер у Білорусі йому можуть загрожувати тортури та багаторічне ув’язнення за сфабрикованими звинуваченнями, а можливо і смертна кара. Також повідомляють про затримання там само подруги Протасевича, Софії Сапеги.

Це безпрецедентний випадок в історії цивільної авіації, коли білоруський диктатор для переслідування критиків режиму під вигаданим приводом не погребував захопленням повітряного судна, яке перетинало повітряний простір країни. 

Репресії, біль і страждання, завдані самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком власному народові, вихлюпнулися за територію країни. Дії білоруського диктатора та його режиму із захоплення іноземного пасажирського судна задля викрадення опонента відповідають визначенню “терористичного акту”. А  сам Лукашенко за 27 років свого правління не тільки розтоптав білоруську Конституцію, знищив права людини й основоположні свободи в країні, але й загрожує міжнародній цивільній авіації та безпеці.

Ми, представники українських громадських організацій, підтримуємо ініціативу президента України Володимира Зеленського щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Білоруссю і закриття повітряного простору Білорусі для авіаперельотів з і до України та закликаємо уряд розробити та ухвалити відповідне рішення. Також звертаємося із закликом до усіх демократичних країн світу припинити польоти до Білорусі та оминати її повітряний простір до звільнення Романа Протасевича та 405 інших політв’язнів.

Утім, для падіння режиму Лукашенка необхідний ще один крок, а саме жорсткі економічні санкції і знекровлення фінансової подушки режиму.

Закликаємо уряд України та органи місцевого самоврядування припинити купувати в Білорусі електроенергію, нафтопродукти, промислову хімію та продукцію автопрому. 

Вимагаємо від Ради національної безпеки та оборони України запровадити секторальні економічні санкції проти Білорусі та персональні санкції щодо компаній РБ та їх власників, які перебувають під санкціями ЄС, а також щодо білоруських олігархів, які спонсорують режим Лукашенка (включаючи Олексія Алєксіна та Миколу Вороб’я).  

Крім того, наголошуємо, що в умовах, які склалися, екстрадиції або видворення будь-кого до Республіки Білорусь є неприпустимими. Примусове видання будь-кого до рук нелегітимного режиму, який масово порушує права людини, організовує терористичні дії та використовує смертну кару, є неприпустимим ані з правової, ні з моральної точки зору.

Закликаємо владу України (зокрема, Кабінет Міністрів) якомога швидше надати утікачам від режиму Лукашенка в Україні статус “тимчасового захисту”, передбачений Законом України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”.

Мы салідарныя з беларускім народам у яго барацьбе з дыктатурай і тыраніяй. Будзем змагацца – пераможам!

Жыве Беларусь!

  • Центр прав людини ZMINA
  • БФ “Восток SOS”
  • ГО “Ліберально-Демократична Ліга України” / Free Hong Kong Center
  • Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”
  • Центр протидії корупції
  • Асоціація УМДПЛ
  • ГО Агенція громадської журналістики МІСТ
  • Освітній дім прав людини – Чернігів
  • Правозахисний центр ДІЯ
  • ГО “АНТС”
  • Адвокатська дорадча група
  • Transparency International Ukraine 
  • Медійна ініціатива за права людини
  • Лабораторія журналістики суспільного інтересу
  • Харківський антикорупційний центр