9 березня Transparency International Україна разом з Інститутом політичної освіти презентували методологію дослідження прозорості 100 українських міст. Аналітики визначатимуть, наскільки мерії є клієнтоорієнтованими й підзвітними та чи мають громадяни вплив на формування політики власного міста.

У рамках проекту “Розбудова прозорості в містах України” дослідники розроблять рейтинг 25 міст, пізніше додадуть аналіз ще 75 муніципалітетів за 13 сферами й 88 індикаторами. Серед розділів методології – кадрова й житлова політика, закупівлі, комунальні підприємства, землекористування та будівельна політика. Один бал за індикатор – це 100% його виконання. У коментарі кожен експерт додасть посилання на джерела, які визначили оцінку.

Ключовими будуть показники, що унеможливлюють корупцію в регіонах. “Передача влади та коштів на місця – це ризики для зростання корупції на локальному рівні. Такі проблеми, як відсутність прозорості бюджетних витрат та підзвітності досі дуже поширені. Ми вважаємо, що без об’єктивної оцінки теперішнього рівня доброчесності та прозорості міст, без консультативної підтримки вони не зможуть досягти високих антикорупційних стандартів, і процес децентралізації стане профанацією”, – зауважила Катерина Цибенко, координатор проекту “Розбудова прозорості в містах України” Transparency International Україна.

Базовою для дослідження є словацька методологія, до якої включені релевантні й актуальні індикатори для аналізу муніципалітетів України, як то професійна етика й конфлікт інтересів. Дослідники брали до уваги аналогічні методики, які вже застосували українські громадські організації. Проте комплексне дослідження ТІ Україна та Інституту політичної освіти не зосереджуватиметься лише на доступі до публічної інформації:

“Були би для нас ідеально й зручно, якби всю інформацію ми отримали на одному сайті громаді. Велика частина інформації не знаходиться у відкритому доступі взагалі”, – прокоментував Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики Інституту політичної освіти та дослідник проекту. До прикладу, громадянам без галузевої освіти буде важко проаналізувати опубліковану бюджетну інформацію. Під час дискусії представники громадських організацій порадили розширити методологію й додати розділи щодо охорони здоров’я й навколишнього середовища.

Орієнтовний перелік питань опублікують для мерій наперед. Відтак після оприлюднення рейтингів муніципалітети матимуть змогу покращити свої показники, повідомити про технічні проблеми або аргументовано вносити правки до результатів дослідження. На думку Олександра Солонтая, комунікація стимулюватиме до кращих результатів, адже громади будуть порівнювати показники в рейтингу між собою.

У Словаччині рейтинг прозорості міст проводиться з року в рік, аналіз по регіонах взяла на себе держава. Олександр Солонтай додав, що такі рейтинги повинні ставати нормативними документами, мати авторитет не лише громадськості й уряду.

Довідково

Дослідження прозорості міст в Україні відбувається в межах проекту “Розбудова прозорості в містах України“, що втілюється за підтримки Фонду Демократії ООН. Після рейтингування в обраних містах будуть проведені тренінги та семінари для громадських активістів, журналістів та представників влади. Учасники заходів дізнаватимуться про кращі практики, як боротися з корупцією та підвищувати прозорість на місцевому рівні. Також пізніше локальні антикорупційні ініціативи отримають грантову підтримку. На завершальному етапі аналітики повторно виміряють прозорість міст для оцінки ефективності дворічного проекту.