Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України 2023, проведеному  за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». 

Це вже третє комплексне дослідження роботи НАЗК від TI Ukraine. У першому дослідженні 2020 року Нацагенство отримало 3,3 бала, а у 2021 — 3,6 бала. Дослідники відмічають певне уповільнення реформування НАЗК, адже з 2020 до 2021 року агентство виросло на 0,3 бала, а з 2021 по 2023 лише на 0,1 бала. 

Як зазначають автори дослідження, під час перезавантаження у 2020 році орган зазнав системних змін, які зробили його роботу незалежнішою та ефективнішою. Перезавантажене НАЗК пройшло перший зовнішній аудит, який допоміг оцінити останні роки його роботи (2020-2021 рр..). У висновку аудиту окреслені основні зони розвитку НАЗК: публічність та вичерпність інформації, активне залучення до співпраці громадськості, збільшення штату.

«НАЗК — єдиний антикорупційний орган, який пройшов перший зовнішній незалежний аудит. За його результатами міжнародні аудитори надали Нацагентству 120 рекомендацій. Що важливо, рекомендації аудиторів перегукуються з рекомендаціями, які ми раніше надавали НАЗК. Тому міжнародний аудит вкотре підтвердив актуальність і доцільність окремих змін  для посилення спроможності і незалежності органу», — зазначила юридична радниця TI Ukraine Наталія Січевлюк. 

З 34 рекомендацій наданих в попередній оцінці НАЗК повністю виконало 7, частково виконало 18, а не виконало 9. Цьогоріч TІ Ukraine надала 20 рекомендацій Нацагентству та дотичним до нього держорганам, з них 5 високопріоритетних: 

  • Узгодити штатну структуру органу із законодавством (НАЗК)
  • Змінити методику та критерії незалежного аудиту НАЗК (КМУ)
  • Оприлюднювати на сайті проєкти та ухвалені документи, проводити публічні консультації перед їх ухваленням (НАЗК)
  • Збільшити граничну чисельність апарату НАЗК і бюджет для створення його територіальних органів (КМУ)
  • Провести прозорі та відкриті конкурси на вакантні посади (НАЗК)

Найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала. Зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, органи виконали 23, частково виконали 36, а зовсім не виконали 41. 

Дослідження охоплює календарний період від серпня 2020 року до червня 2023 року.

Антикорупційні органи, а саме НАЗК, НАБУ, САП, АРМА та ВАКС, оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. 

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International. 

Проєкт дослідження надавався органам антикорупційної інфраструктури для попереднього ознайомлення, коментарів і зауважень.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(479) "НАЗК — єдиний антикорупційний орган, який пройшов перший зовнішній незалежний аудит. За його результатами міжнародні аудитори надали Нацагентству 120 рекомендацій. Що важливо, рекомендації аудиторів перегукуються з рекомендаціями, які ми раніше надавали НАЗК." ["quote_author"]=> string(31) "Наталія Січевлюк" }

НАЗК — єдиний антикорупційний орган, який пройшов перший зовнішній незалежний аудит. За його результатами міжнародні аудитори надали Нацагентству 120 рекомендацій. Що важливо, рекомендації аудиторів перегукуються з рекомендаціями, які ми раніше надавали НАЗК.

Наталія Січевлюк

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.