Як ви б оцінили рівень корупції в Україні? Адже світ показує, що корупція може бути дуже різною: в Австрії уряд іде у відставку через народні збурення, коли є сама лише підозра в корупції, а Росія та Венесуела це повноцінні mafia state, де корупція проникла в усі гілки влади. 

Як відомо, Transparency International щороку вимірює індекс сприйняття корупції. За індексом 2018 року, Україна знаходиться у другій сотні країн: на 130 місці зі 180, з 32 балами зі 100. Тобто Україна – це країна, яка  вже намагається боротися з корупцією, але зовсім її ще не подолала. Говорити про успіхи в цьому напрямку можна, але ми дуже далекі від тієї ж Австрії.

У нас є антикорупційні органи, і успіхом я назвав би те, що ці інституції вже є незалежними й сильними. Але при цьому, ми чекаємо результатів, чекаємо справедливих вироків у судах. Тому нас не можна порівнювати з Австрією, де уряд пішов у відставку через одне відео. Але не можна порівнювати й з Росією, де корупційна система підмінила собою державну. Ми десь посередині, і це “посередині” відбулося за останні 5 років, завдяки тому суспільному спротиву, який стався узимку 2014 року.

В наступні 5 років, я думаю, ми прямуватимемо усе ближче до Австрії. Принаймні, в це хочеться вірити.

Як ви оцінюєте ситуацію в царині боротьби з корупцією після приходу нового президента до влади?

Андрій Боровик: Ще зарано ставити такі питання, пройшло тільки 100 днів. Є певні позитивні кроки. Наприклад, було постійне протистояння між НАБУ і САП, а після однієї розмови з головою Адміністрації Президента, вони знову почали дружити. Хоч очільник НАБУ каже, що “ми не дітки в дитсадку, щоб нас мирити, ми знайшли точки дотику і тепер працюємо разом”.

На фоні того, що дуже скоро, за два тижні запускається Антикорупційний суд, це дуже позитивний знак. Але говорити про якісь звитяги у цьому плані дуже важко. Тому що дії, висловлювання членів нової команди треба сприймати через політичний дискурс. Адже політичний процес у нас триває, були вибори. Треба дивитися, чи продовжиться ця тенденція, коли президент приїжджає на місця і каже, що тих і тих треба звільнити, бо вони корупціонери. А насправді там нікого не звільняють – усіх просто міняють місцями. Я сподіваюся, що президент зрозуміє, що таким чином державою не можна управляти. Коли президент поводиться як цар: приїжджає на місця і каже, хто тут поганий, а хто хороший. Треба будувати сильні інституції, які виконуватимуть свою роботу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(671) "У нас є антикорупційні органи, і успіхом я назвав би те, що ці інституції вже є незалежними й сильними. Але при цьому, ми чекаємо результатів, чекаємо справедливих вироків у судах. Тому нас не можна порівнювати з Австрією, де уряд пішов у відставку через одне відео. Але не можна порівнювати й з Росією, де корупційна система підмінила собою державну. Ми десь посередині." ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна" }

У нас є антикорупційні органи, і успіхом я назвав би те, що ці інституції вже є незалежними й сильними. Але при цьому, ми чекаємо результатів, чекаємо справедливих вироків у судах. Тому нас не можна порівнювати з Австрією, де уряд пішов у відставку через одне відео. Але не можна порівнювати й з Росією, де корупційна система підмінила собою державну. Ми десь посередині.

Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна

Джерело: www.nrcu.gov.ua