15 тисяч кілометрів від України. І десятки мільйонів гривень коштів платників податків, які щорічно витрачає Україна на закупівлі Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти України.

Депутат Ігор Лапін вніс до Верховної Ради законопроект №9155. Він пропонує вивести з ProZorro закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для проведення антарктичних експедицій та діяльності української антарктичної станції “Академік Вернадський”. Яка аргументація? Нібито — на тендерах найзавзятіше “клюють” іноземні компанії, які разом з недоброчесними українськими посередниками штучно завищують ціни. Начебто — застосування закону “Про публічні закупівлі”, навпаки, зменшує ефективність та раціональність використання бюджетних коштів Національним антарктичним науковим центром. Про це можна почитати в пояснювальній записці до законопроекту.

Однак антарктичний центр вже й так два роки поспіль обходить, наче айсберги, конкурентні торги для проведення щорічних експедицій. Команда DOZORRO неодноразово писала про антарктичну непрозорість закупівель. Нагадаю головне:

  • У 2017 році Антарктичний центр підписує договір на проведення експедиції з компанією на 39 млн гривень. Закупівлю провели за переговорною процедурою за нагальною потребою, що дало змогу обирати постачальника поза системою ProZorrо. Однак законних підстав використовувати цю процедуру не було. Іншій компанії, яка пропонувала на 12 млн гривень менше, замовник у проведенні переговорних процедур відмовив. Парадоксально, та зрештою експедиція вирушила на судні компанії, яку не обрали переможцем. Схоже, що таке посередництво коштувало українському бюджету 12 млн гривень.
  • У 2018 році Антарктичний центр знову замовив послуги для проведення експедиції в тої ж компанії. Обійшлася мандрівка на 7,7 млн грн дешевше, ніж торік. Однак, як потім з’ясувалось, розпочалася експедиція без підписаного договору.

DOZORRO неодноразово зверталося до правоохоронних та контролюючих органів щодо порушень в закупівлях Антарктичного центру. Реакція досі відсутня. Проте аудитори підтвердили необгрунтованість застосування переговорних процедур закупівель 2017 та 2018 років. Але вже у жовтні 2018 року Національний антарктичний науковий центр знову провів закупівлю вартістю 12 млн гривень з тією самою компанією. Знову через прямий договір.

Тож законопроект №9155 — ніщо інше, як спроба приховати і без того непрозорі закупівлі антарктичного наукового центру. Команда DOZORRO вболіває за розвиток української науки і успіх наших антарктичних експедицій. Але ми так само вболіваємо за прозоре та ефективне використання державних коштів. Я переконана, що ці два прагнення не суперечать одне одному: чим ефективніше витрачаються кошти на підтримку науковців, тим кращі результати вони зможуть показати.

Зараз основні положення Закону “Про публічні закупівлі” (як і випадки, на які не поширюється його дія) повністю узгоджені з правилами здійснення публічних закупівель, що встановлені директивами ЄС. Виводити з під дії закону діяльність антарктичного центру — нелогічний і необдуманий крок. У разі прийняття законопроекту таке рішення може стати на заваді нашій співпраці з Європейським Союзом. А ще послугувати негативним прикладом, за яким неодмінно послідують такі ж необґрунтовані ініціативи прибрати інші сфери закупівель з-під системи Prozorro.

Закликаємо депутата Ігоря Лапіна відкликати законопроект, а депутатів — голосувати проти, у разі винесення на голосування.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(210) "Законопроект №9155 — ніщо інше, як спроба приховати і без того непрозорі закупівлі антарктичного наукового центру. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Законопроект №9155 — ніщо інше, як спроба приховати і без того непрозорі закупівлі антарктичного наукового центру.