Щороку державні структури витрачають мільйони гривень на закупівлю різних газет та журналів. Аналітики проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine дослідили, які періодичні видання найчастіше закуповували торік у Prozorro, і скільки на це витратили грошей. 

У 2022 році на закупівлю періодики пішло 106 млн грн. Найактивніше замовники купували періодичні видання на 2022 рік у грудні 2021 та січні 2022 року. На ці два місяці припадає 67% від загальної суми укладених контактів — 71,3 млн грн. Загалом у Prozorro провели понад 11,5 тисячі закупівель, предметом яких були періодичні видання. Вартість більшості укладених контрактів не перевищувала 5 тисяч грн. 

Найчастіше бюджетники купували видання про бухгалтерію, управління персоналом та охорону праці. Найбільше контрактів отримала компанія ТОВ «МЦФЕР – Україна», що має російське коріння.

Навіщо

У Prozorro періодичні видання найчастіше закуповують, щоб: 

  • поповнити бібліотечні фонди;
  • задовольнити інформаційні потреби самих працівників установи (покращення знань працівників, практичні аспекти законодавчих нововведень, поради з організації певного процесу в установі);
  • висвітлити діяльність державних установ шляхом публікації інформації в періодичних виданнях.

Географічний розподіл

Лідером за витратами на такі закупівлі є Київська область, на яку припадає п’ята частина від загальної суми — 21,7 млн грн. 

На другому місці з результатом 10,9 млн грн Дніпропетровщина. Тут половина витрат припадає на закупівлю газети «Наше місто». Найбільше її примірників на 2022 рік придбав Департамент з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міської ради — 108 тисяч на 3,9 млн грн. Ще 19,4 тисяч примірників на 1,5 млн грн закупив Департамент з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради.

Скільки витратили на періодику різні регіони у 2022

Трійку лідерів закриває Харківська область — 8,6 млн грн. Тут популярністю користується газета «Харьковские известия». Раніше це медіа було комунальним, але навіть після роздержавлення місто продовжило його підтримувати. Харківська міська рада замовила у газети послуги з висвітлення своєї діяльності за 1 млн грн. Найбільше газету закуповують комунальні підприємства. Наприклад, на 2022 рік КП «Харківжилбуд» передплатив 14,8 тисяч примірників, КСП «ХАРКІВГОРЛІФТ» — 10,5 тисячі, КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємство» — 20 тисяч. На 2023 рік обсяги закупівель «Харьковские известия» більші, порівняно з 2022. До прикладу, лише КП «МІСЬКЕЛЕКТРОТРАНССЕРВІС» передплатив 43,8 тисячі примірників на 250 тис. грн, закупівлю провели поза Prozorro. 

Теми

За нашими підрахунками, найпопулярнішими періодичними виданнями, які купували в Prozorro торік, були ті, що стосувалися бухгалтерського обліку та бюджету. На них витратили 8,2 млн грн. Замовники найчастіше обирали «Бухгалтерія: бюджет», «Все про бухгалтерський облік», «Бюджетна бухгалтерія та оплата праці», «Професійний бухгалтер», «Новий бюджетний облік», «Радник у сфері бюджетної бухгалтерії». 

На другому місці періодичні видання для HR-фахівців. На ці газети та журнали витратили 4,9 млн грн. Найпопулярнішими з цієї групи були «Кадровик-01», «КАДРОВИК.UA», «Зарплата та кадрова справа», «Консультант кадровика», «Кадровик України». 

Третю сходинку посіли періодичні видання, що стосуються сфери охорони праці. На них витратили щонайменше 4,6 млн грн. Найчастіше закуповували журнали та газети «Охорона праці і пожежна безпека», «Охорона праці», «Охорона праці на підприємстві».

На четвертому місці періодичні видання для медиків4,3 млн грн. Здебільшого закуповували «Практику управління медичним закладом. Спецвипуск», «Медичну бухгалтерію», «Медичну газету», «Довідник головної медичної сестри», «Медичну сестру», «Медичного директора». 

І замикають першу п’ятірку періодичні видання для закупівельників – 3,64 млн грн. Щоб правильно проводити тендери та стежити за останніми змінами в законодавстві, замовники купували журнали «Радник у сфері державних закупівель» і «Державні закупівлі».

Яку фахову періодику найчастіше купували у 2022.

Іноземні періодичні видання 

Приблизно сотня державних установ закуповувала також й іноземну періодику. Наприклад, Національний Банк України на 2022 рік передплатив журнал Central Banking. А на 2023 рік — друковане видання та електронний доступ до Bloomberg Business Week та The Economist. А також придбав доступ до електронних версій Consensus Forecasts-G-7 & Western Europe, Focus Economics, The Wall Street Journal, The New York Times, Financial Times. Загальна сума витрат на ці періодичні видання склала 1,5 млн грн

Передплату на електронні версії іноземних періодичних видань також оформив Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса. Зокрема, він придбав на 2023 рік доступ до Foreign Affairs, Foreign Policy, The New York Times, The Times, Time. 

російські видання 

На початку березня 2022 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України заборонив ввезення і розповсюдження всієї видавничої продукції з території рф. Однак ще до повномасштабного російського вторгнення деякі замовники купували російські періодичні видання. Наприклад, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова передплатив на 2022 рік російські видання «Вентиляция, отопление, кондиционирование воздуха, теплоснабжение и строительная теплофизика (АВОК)», «Морской сборник» (офіційний журнал ВМС рф), «Судостроение», «Газотурбинные технологии». Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана в грудні 2021 року передплатив на 2022 рік російські журнали «Мировая экономика и международные отношения», «Общественные науки и современность», «Общество и экономика», «США и Канада: экономика, политика, культура». Однак, постачальник так і не поставив журнали через заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції рф.

Найбільші постачальники

За нашими підрахунками найбільше договорів уклало ТОВ «МЦФЕР – Україна» на 21,6 млн грн. Фірма постачає електронні та друковані журнали «Головбух», «Кадровик-01», «Праця та зарплата», «Держзакупівлі» та програми «Експертус-кадри», «Експертус-головбух», «Експертус-медзаклад».

На другому місці фірма з Дніпра – ТОВ «ГАЗЕТА “НАШЕ МІСТО”», яка випускає однойменну газету «НАШЕ МІСТО». Підприємство уклало контрактів на 5,8 млн грн.

У трійку лідерів потрапив ВД «Академперіодика» НАН України, який уклав один договір на 5,6 млн грн з Національною академією наук України на підготовку та випуск 43 наукових періодичних видань. 

Українізація російської періодики

Лідер продажів періодики в Prozorro 2022 ТОВ «МЦФЕР – Україна» — компанія з російським корінням. Вона відома через свої електронні та друковані журнали «Головбух», «Кадровик-01», «Праця та зарплата», «Держзакупівлі».

ТОВ «МЦФЕР-УКРАЇНА» створили в 2005 році, воно є правонаступником ТОВ «ВИДАВНИЦТВО «ГОЛОВБУХ». Останнє було створено у 2006 році, а в 2009 році припинило свою діяльність. Згідно з даними YouControl, на момент припинення діяльності кінцевим бенефіціаром фірми «ВИДАВНИЦТВО «ГОЛОВБУХ» було російське ЗАТ «МЦФЕР», а керівником значився киянин Артем Тепляков. ТОВ «МЦФЕР-УКРАЇНА» ще декілька разів змінювало своїх власників. Сьогодні його кінцевим бенефіціаром через кіпрську «ЕЙАРДЖЕЙ КОРПОРЕЙТ СЕРВІСЕС ЛІМІТЕД» значиться житель Ізраїлю Якобс Рассел Лоуренс. Із 2009 і по вересень 2022 року директором «МЦФЕР-УКРАЇНА» був Артем Тепляков. 

До початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну МЦФЕР працював, використовуючи російські платформи й технології. Після 24 лютого компанія розірвала ці зв’язки. У червні 2022 року було створено ТОВ «ЕКСПЕРТУС ТЕК», в якому Артем Тепляков є директором. Засновниця підприємства — жителька Сумської області Віталіна Жовтя

Увесь колектив перейшов працювати в «Експертус». Як зазначив директор цифрового видавництва Артем Тепляков в інтерв’ю «Громадському радіо»: «Експертус зберіг практично весь клієнтський сегмент, свої робочі місця, сплачує податки, регулярно проводить безкоштовні вебінари для освітян, медиків, кадровиків, менеджерів з охорони праці з щойно деокупованих територій і також фінансово підтримує ЗСУ».

Також Артем Тепляков говорить, що росіяни захопили контроль над старим видавництвом, найняли в Україні нового керівника і почали звертатися до клієнтів з чорним піаром проти української команди.

Згідно з даними YouControl людина з ім’ям та прізвищем Артем Тепляков значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ «РЕОСВІТ» та має російське громадянство, йому належить 51% компанії. Ще 49% підприємства належить його дружині — українці Надії Тепляковій.

У коментарі DOZORRO Артем Тепляков повідомив, що вивчав питання відмови від громадянства рф, але наразі в Україні це зробити неможливо через відсутність російського посольства. Варіанти з пошуком посольства в інших країнах займають багато часу й не певні. Втім він має плани відмовитися від громадянства тоді, коли це буде можливо.

— Я живу в Україні, моя дружина українка, а діти ходять в українську школу. Я сам вивчив українську мову, — додав Артем Тепляков.

Також він зазначив, що «Експертус» не співпрацює з російським бізнесом й наразі продовжує відстоювати клієнтську базу «МЦФЕР», яку намагаються забрати в команди росіяни. 

За час свого існування ТОВ «ЕКСПЕРТУС ТЕК» уклало договорів в Prozorro на 19,7 млн грн, у 2023 році — на 400 тис. грн. З моменту створення Prozorro ТОВ «МЦФЕР-УКРАЇНА» уклало договорів на 147 млн грн, зокрема, у 2022 році — на 21,4 млн грн, а у 2023 році — уже на 400 тис. грн. 

Місцеві медіа

Значна частка витрат припадає на закупівлю місцевих газет та журналів. До прикладу, Чечельницька селищна рада придбала передплату на газету «Чечельницький Вісник», Баранівська міська рада передплатила «Слово Полісся», Визирська сільська рада — газету «Слава Хлібороба», Баришівська селищна рада — «Баришівський вісник»

Часто передплата місцевих газет — один зі способів висвітлити результати діяльності місцевих рад. Наприклад, Управління соціального захисту населення Покровської міської ради (Донецька область) передплатило регіональну газету «Маяк» «з загальнополітичним цільовим призначенням місцевої сфери розповсюдження та тематичною спрямованістю (висвітлення діяльності місцевих органів влади та подій у місті Покровськ та приєднаних територій Донецької області) на ІІ-ІV квартал (квітень-грудень) 2022 року». Сума договору склала 1,5 млн грн.

Славська селищна рада (Львівська область) витратила 440 тис. грн на друк газети «Славські вісті» для «висвітлення діяльності Славської селищної ради та її виконавчих органів на 2022 рік». Тираж газети складає 66 тисяч примірників, періодичність — раз на місяць. У вартість послуг входить збирання і підготовка матеріалу, підготовка фотоконтенту/інфографіки, верстка сторінок і дизайнів, друк газети, доставка.

Бердичівська районна державна адміністрація уклала три договори на «висвітлення діяльності районної державної адміністрації шляхом публікації інформації» в місцевих газетах «Новини Андрушівщини», «Ружинська земля», «Земля Бердичівська».

Також місцеві ради передплачують періодичні видання, щоб безкоштовно їх роздавати жителям місцевих громад. Так, Покровська сільська рада передплата 11 тисяч газет «Південна зоря» для ветеранів, непрацюючих пенсіонерів та багатодітних сімей. Галицинівська сільська рада передплатила «Рідне Прибужжя» для пільгових верств населення.

Закупівлі на 2023 рік

З грудня 2022 по 22 січня 2023 року замовники провели 1,6 тисяч закупівель та уклали контрактів на 34 млн грн на передплату періодики на 2023 рік. Найпопулярніші видання стосувалися кадрової політики та  публічних закупівель. На них витратили 1 млн та 970 тис. грн відповідно. Ще на 930 тис. грн передплатили видання, що стосуються сфери охорони праці, на 653 тис. грн — бухгалтерського обліку та бюджету. Лідерами за витратами на періодичні видання є Дніпропетровська (12 млн грн) та Київська (7,7 млн грн) області. 

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Джерело: detector.media