Цього тижня ProZorro.Продажі святкує п’ять місяців з першого успішного аукціону в рамках малої приватизації. За цей час мала приватизація принесла державному та місцевим бюджетам майже 600 млн гривень. Виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик говорить про підсумки 2018 року та очікування від малої приватизації у 2019 році.

«Це важливий напрямок, як мінімум, тому, що приватизація останні 25 років в українців асоціюється з чимось негативним, злочинним і корумпованим. ProZorro.Продажі та мала приватизація абсолютно змінюють це уявлення і показують, що продавати можна відкрито, чесно та із зрозумілими правилами, на абсолютно конкурентних умовах.

Показовим є, власне, запуск цього проекту. ProZorro.Продажі запустилися з іншою метою два роки тому, але набрали більшої сили. Як мала приватизація проходить на цьому майданчику вже не як на проекті, а на державному підприємстві, це є основною ключовою зміною, яка відбувається. Можливо, у майбутньому не тільки мала приватизація буде відбуватися на цій платформі.

Сподіваюся, що всі ті лоти, які зараз є в системі, будуть успішно продані з мінімальною кількістю скарг та з максимальною ціною, наскільки це вигідно як для держави, так і для місцевих громад. І цей процес продовжиться, бо це логічно, коли держава позбувається того, чим не може ефективно управляти, а українці зможуть користуватися цим майном», – коментує Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна.

Довідка

Мала приватизація – це продаж підприємств, ділянок, споруд, пакетів акцій компаній, які належать державі чи місцевій владі. Але на відміну від приватизації великої, мала приватизація обмежується об’єктами вартістю до 250 млн грн. В Україні мала приватизація відбувається за підтримки Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI).  За всіма цифрами можна слідкувати у публічному модулі аналітики: https://bi.prozorro.sale/#/analysisSSP

ProZorro.Продажі – електронна торгова система, створена за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного Банку України та українських електронних майданчиків. Побудована за цінностями та принципами сім’ї ProZorro.