Принятий минулого тижні закон про зняття недоторканності з народних депутатів викликав справжній резонанс у суспільстві. Виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик в інтерв’ю «5 каналу» розповів про деякі аспекти, які підтверджують фіктивність зняття недоторканності з народних обранців.

Зокрема, якщо справу на нардепа таки відкриють, посадити його на лаву підсудних буде складно, бо без присутності депутата суд навіть не може ухвалити клопотання про арешт його майна. Ба більше – навіть ухвалювати рішення про надання дозволу щодо затримання нардепа суд буде змушений за участі самого нардепа.

«Виходить так: ми запрошуємо народного депутата, і він приходить або не приходить, адже є норма, що він може не з’являтися з поважних причин, – поянює Андрій Боровик. – Скільки таких поважних причини може бути, і як довго це може тривати – невідомо. Тобто фактично людина може підготуватися».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(254) "Виходить так: ми запрошуємо народного депутата, і він приходить або не приходить, адже є норма, що він може не з’являтися з поважних причин," ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Виходить так: ми запрошуємо народного депутата, і він приходить або не приходить, адже є норма, що він може не з’являтися з поважних причин,

Андрій Боровик

Обійти закон можна і в інший спосіб. Так, ще одна поправка позбавляє депутата юридичної відповідальності не лише за слова та голосування у залі. При цьому покарання не передбачене і під час виконання депутатських повноважень і поза парламентом. Що це за повноваження – у законі не уточнюється, а цим можуть маніпулювати адвокати нардепів у судах.

«Такі нечіткі формулювання дають можливості для маніпуляцій і для того, щоб у судовій практиці це вирішувалося так, як кожен вважає собі сам, — зазначає виконавчий директор ТІ Україна. — Зважаючи на досвід народних депутатів, вони знають, що пропонують, і знають, за що голосують. Ті, хто це пропонував, найбільш досвідчені у таких питаннях, порівняно з іншими».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(256) "Такі нечіткі формулювання дають можливості для маніпуляцій і для того, щоб у судовій практиці це вирішувалося так, як кожен вважає собі сам." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Такі нечіткі формулювання дають можливості для маніпуляцій і для того, щоб у судовій практиці це вирішувалося так, як кожен вважає собі сам.

Андрій Боровик

Джерело: www.5.ua