За словами президента, імовірно 8 грудня Верховна Рада має розглянути важливі для євроінтеграції законопроєкти. Серед них, зокрема, і законопроєкт про посилення спроможності САП.

Transparency International Ukraine підтримує прийняття у другому читанні поданого Кабінетом Міністрів законопроєкту №10060. Але наголошує, що це лише перший крок у наданні САП реальної незалежності. 

Раніше наші експерти аналізували цей проєкт закону та альтернативні до нього й надавали критичні рекомендації щодо цих документів. На жаль, далеко не всі з них були враховані. 

Цей проєкт закону дійсно передбачає низку важливих позитивних змін. Серед них: 

  • САП отримає статус окремої юридичної особи. В її складі з’явиться відділ внутрішнього контролю;
  • не будуть обраховуватися строки досудового розслідування до повідомлення про підозру;
  • САП буде проходити зовнішній незалежний аудит кожні 2 роки. Якщо буде встановлено, що керівник САП неналежно виконував свої обовʼязки, і це призвело до неефективності інституції, його звільнять;
  • конкурс із відбору керівництва САП буде проводитися комісією з 6 людей, із них трьох пропонуватимуть міжнародні партнери;
  • запровадиться кореляція кількості працівників САП відповідно до кількості працівників НАБУ. Також буде співвідноситися і розмір їхнього посадового окладу.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(335) "Transparency International Ukraine підтримує прийняття у другому читанні поданого Кабінетом Міністрів законопроєкту №10600. Але наголошує, що це лише перший крок у наданні САП реальної незалежності. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine підтримує прийняття у другому читанні поданого Кабінетом Міністрів законопроєкту №10600. Але наголошує, що це лише перший крок у наданні САП реальної незалежності. 

Однак при цьому, у підготовленому до другого читання документі, не враховані такі вкрай критичні рекомендації.

  • Керівник САП повинен отримати можливість ініціювати кримінальні справи щодо народних депутатів і погоджувати клопотання про слідчі дії щодо них. Зараз це може робити лише Генпрокурор, який є політичною фігурою.
  • САП має подавати клопотання про екстрадицію без залучення Офісу Генпрокурора.
  • Треба скасувати безумовну можливість суду закривати кримінальні провадження за спливом строку досудового розслідування (запроваджену «поправками Лозового»). В поданому ж на розгляд парламенту документі нардепи хочуть забрати лише строки розслідування до повідомлення про підозру. 

«Законопроєкт по САП у тому вигляді, в якому його виноситимуть у сесійну залу на голосування, не враховує всі критично важливі нюанси. Так, він передбачає справді необхідні зміни, але це лише перший крок на шляху до реальної незалежності антикорпрокуратури. Тому для повноцінної і якісної роботи САП потрібні подальші законодавчі зміни. Зокрема скасування повноважень суду закривати справи за спливом строку розслідування й усунення процесуального впливу Генпрокуратури», — наголошує заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко.

Нагадаємо, що раніше у своєму звіті Європейська Комісія окремо наголошувала на необхідності надання САП повноцінної автономії. І так само про потребу скасувати поправки Лозового у своєму повідомленні від 6 грудня наголосили посли G7. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(469) "Законопроєкт по САП у тому вигляді, в якому його виноситимуть у сесійну залу на голосування, не враховує всі критично важливі нюанси. Так, він передбачає справді необхідні зміни, але це лише перший крок на шляху до реальної незалежності антикорпрокуратури." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Законопроєкт по САП у тому вигляді, в якому його виноситимуть у сесійну залу на голосування, не враховує всі критично важливі нюанси. Так, він передбачає справді необхідні зміни, але це лише перший крок на шляху до реальної незалежності антикорпрокуратури.

Катерина Риженко