Юридичний радник ТІ Україна Максим Костецький в ефірі телеканалу ATR оцінив рішення Конституційного суду щодо визнання неконституційною статті 368-2 КК України. І тепер усі провадження за фактами можливого незаконного збагачення повинні бути закриті.

Навіть якщо парламент проголосує за нову редакцію статті “незаконне збагачення”, це буде стосуватися винятково тих діянь, які будуть вчинені з моменту ухвалення статті. Це означає, що всі незаконно набуті активи, які були предметом розслідувань антикорупційними органами у 2015 – 2019 роках, зараз легалізовуються“, — зазначив Максим Костецький.

Також юрист не вбачає причинно-наслідкового зв’язку між складом правопорушення, зазначеним у кримінальному кодексі, і висновком, до якого дійшов Конституційний суд.

І окремі думки 4 суддів КСУ про відсутність порушення презумпції невинуватості свідчать про те, що позиція Конституційного суду далеко неоднозначна. Утім рішення оскарженню не підлягає.

На думку Костецького,  треба міркувати над тим, як вирішити ситуацію із наявними справами “шляхом не кримінальної, а цивільної відповідальності”. Насамперед ідеться про запровадження “цивільної конфіскації”.

Повний ефір можна переглянути на каналі ATR.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(309) "Навіть якщо парламент проголосує за нову редакцію статті "незаконне збагачення", це буде стосуватися винятково тих діянь, які будуть вчинені з моменту ухвалення статті." ["quote_author"]=> string(86) "Максим Костецький, юридичний радник ТІ Україна" }

Навіть якщо парламент проголосує за нову редакцію статті "незаконне збагачення", це буде стосуватися винятково тих діянь, які будуть вчинені з моменту ухвалення статті.

Максим Костецький, юридичний радник ТІ Україна

Джерело: atr.ua