Автор: Катерина Цибенко, рубрика “Точка зору” на Радіо Свобода

Що об’єднує Захід та Південь України? У цих частинах нашої країни є проблеми з прозорістю в житловій політиці, соціальних послугах та освіті. Про це свідчать результати пілотного дослідження, яке провело українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International разом із партнерами з Інституту політичної освіти. Команда експертів виміряла прозорість 25 українських міст за 91 показником, який охоплює 13 сфер: інформація про роботу органів місцевої влади; доступ та участь; закупівлі; житлова політика; бюджетування та контракти; г’ранти, виділення фінансів; соціальні послуги; кадрові питання; професійна етика та конфлікт інтересів; землекористування та будівельна політика; комунальні підприємства; комунальне майно та освіта.

Усі оцінки розміщені на сайті. Якщо дивитися по всій Україні, то сфери-лідери з найбільшою кількістю балів – це доступ та участь, інформація про роботу органів місцевої влади, а також бюджетування та контракти. Загалом найменшу кількість балів в усіх регіонах отримали такі сфери, як комунальні підприємства, освіта та житлова політика.

Давайте подивимося розподіл сфер-лідерів та антилідерів за регіонами. У Західній Україні (Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Рівненська Хмельницька, Чернівецька, Закарпатська області) найкраще розвинені такі сфери, як інформація про роботу органів місцевої влади, землекористування та будівельна політика, а ще – доступ та участь. Івано-Франківськ та Львів входять у топ-5 найпрозоріших міст України. Розкид балів по регіону – від 29,8 до 54,3.

Чим може похвалитися Львів? Чудовою інтерактивною візуалізацією бюджетуна сайті міськради. Якщо натиснути на якийсь із елементів, розкривається детальніша інформація. Також публікуються вакансії у комунальних установах міста. Є багато інформації про підприємства, а також додатки до генплану. Добре надана інформація про зв’язки мера з комерційними та некомерційними організаціями перед вступом на посаду. В Ужгороді бюджет також візуалізований.

Найгірше на Заході України розвинені такі сфери, як житлова політика, соціальні послуги та освіта.

У Східній Україні (Харківська, Донецька та Луганська області) прозорість найнижча, згідно з нашим рейтингуванням: його бали коливаються від 13,4 до 35,1. У цьому регіоні найпрозоріші такі сфери: бюджетування та контракти, інформація про роботу органів місцевої влади, а також доступ та участь. Найменш прозорі – гранти, виділення фінансів, житлова політика, кадрові питання.

Сєвєродонецьк отримав найменше балів у нашому рейтингу. Харків теж у п’ятірці найменш прозорих. Сєвєродонецьк отримав 0 балів у сфері освіти. Там не використовують лотереї й відкриті черги для запису в дитсадки. Система електронного відстеження заяв до освітніх закладів відсутня, а подати онлайн-заявки до школи – неможливо. Житлову політику Сєвєродонецька навряд можна назвати прозорою. Немає реєстру заяв та електронних черг на ремонт житлових будівель, даних про муніципальне житло вкрай мало. Окрім того, Сєвєродонецьку варто бути більш відкритим у кадрових питаннях: процедура відбору претендентів на сайті відсутня. У Харкові майже немає переліку комунальних підприємств, об’єктів, майна і договорів цих компаній.

Лідер нашого пілотного рейтингу в Центральній Україні – це Кропивницький. У Вінницькій, Дніпропетровській, Полтавській та Черкаській областях ситуація гірша. У п’ятірці найменш прозорих міст – Черкаси з показником 21,6 бала. У цьому регіоні найпрозорішими є сфери бюджетування та контракти, інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь. Найменш прозорі – соціальні послуги, житлова політика та освіта.

На сайті міськради Кропивницького, який нещодавно оновився, є перелікпідприємств міста з контактами. Гарно організовані блоки інформації про депутатів (тут і тут), надана інформація про черговість ремонту доріг та зазначені адреси.

Натомість міська влада Черкас не надала інформацію про г’ранти й конкурси громадських бюджетів. Якщо взяти до уваги сферу професійної етики та конфлікту інтересів, то політична приналежність депутатів оприлюднена лише по фракціях.

На Півдні України (Запорізька, Херсонська, Одеська та Миколаївська області) найбільше балів у сферах бюджетування та контрактів, землекористування та будівельна політика, інформація про роботу органів місцевої влади. Найменше – житлова політика, освіта та соціальні послуги.

Миколаїв входить до топ-5 найпрозоріших міст, а Запоріжжя – на другому місці з кінця з кількістю балів 15,6.

Незважаючи на низьку оцінку, у Херсоні є цікаві речі: тут перелічені звернення кожного депутата, на деякі є відповіді, тут і тут показана інфографіка про зміни до бюджету. Є дані щодо розпорядників та отримувачів бюджетних коштів міста.

У Північній Україні (Житомирська, Київська, Чернігівська, Сумська області) найпрозоріші такі сфери, як інформація про роботу органів місцевої влади, бюджетування та контракти, а також доступ та участь. Найгірші сфери – житлова політика, соціальні послуги, а також освіта. Київ потрапив у п’ятірку найпрозоріших міст, а Чернігів – серед найменш прозорих. Серед інших проблем – на сайті Чернігівської міськради майже немає переліку закладів, які надають соціальні послуги. Окрім того, відсутні список цих послуг, а подати заявку онлайн неможливо.

Можна похвалити Білу Церкву: міськрада відповіла одразу на всі питання надісланого запиту й не продовжила термін розгляду. Також на цьому сайті розміщена досконала система звітування видатків розпорядників бюджетних коштів.

Бачимо, що є багато сфер, які можна покращувати у всіх містах. Саме для цього в 15 містах України ми проведемо семінари та тренінги. До них залучимо журналістів, активістів та представників влади, адже тільки з політичною волею та бажанням влади співпрацювати можна досягти результатів. На нашому навчанні ми звертатимемо особливу увагу на ті сфери, де міста набрали найменше балів. Віримо, що прозорість, помножена на активну участь усіх зацікавлених сторін, гарантуватиме не лише відсутність корупції, а й максимальну ефективність міст.