16 липня Верховна Рада призначила новим міністром внутрішніх справ Дениса Монастирського. Він замінив Арсена Авакова, який після семи років на посаді пішов у  відставку. Арсен Аваков перебував на цій посаді довше за всіх своїх попередників. Саме за часів його очільництва Міліцію реформували в Національну поліцію. І саме його експерти називають відповідальним як за успіхи реформи, так і за її провали. Також він відомий довготривалим і безрезультативним розслідуванням справ Павла Шеремета, Катерини Гандзюк і корупційними скандалами з закупівлею рюкзаків для МВС за завищеними цінами у підприємства, підконтрольного сім’ї Авакових, та закупівлею гібридних автомобілів для поліції з переплатою 240 млн грн.  

Окрім цього, влітку минулого року МВС було найбільшим покупцем за коронавірусною процедурою. Коли видатки інших галузей навпаки урізали, МВС отримало додаткове фінансування з фонду COVID-19. А за результатами року увійшло в трійку найбільших замовників. Також за минулий рік МВС придбало найбільше автомобілів серед усіх держструктур.

Ми вирішили проаналізувати, чи змінилася закупівлі МВС зі зміною міністра.

Чи стали витрачати менше

Насамперед варто зауважити, що загальний бюджет відомства планували одразу на рік, ще до приходу Монастирського. Із 2018 року обсяги закупівель МВС постійно зростали. В 2018 році витрати міністерства становили 8,9 млрд грн,  у 2019 9,5 млрд грн, в 2020 16,2 млрд грн. За 10 місяців 2021 року органи зі структури МВС закупили через Prozorro товарів, робіт і послуг на 9,4 млрд грн. За аналогічний період 2020 року такі витрати становили 14,1 млрд грн. 

 Найбільше витрачали  на  закупівлю пального, автомобілів, будівельні роботи і поточний ремонт та одяг і взуття. 

Варто зазначити, що у 2020 році Адміністрація Державної прикордонної служби України придбала 20 катерів морської безпеки та охорони морських кордонів спеціального призначення типу OCEA FPB 98 MKI. Вони вартували понад 136 млн євро, тобто понад 4 млрд грн. У 2021 подібних закупівель не проводили. 

Закупівлі підрозділів і структур

Сьогодні  до складу МВС входять Національна поліція  України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Головний сервісний центр МВС, Національна гвардія України, Державна прикордонна служба, Державна міграційна служба.

Однак останнім часом активно обговорюють необхідність відділення від МВС і перепідпорядкування Нацгвардії і Прикордонної служби. На необхідності такого поділу наполягають і міжнародні партнери України. Володимир Зеленський спробував перепідпорядкувати Національну гвардію собі у Верховній Раді з’явився відповідний законопроєкт. Проте, його погодження гальмували в правоохоронному комітеті Ради, який очолював Денис Монастирський. І сьогодні новий міністр також виступає проти відділення і перепідпорядкування структурних підрозділів МВС. На його думку, семирічний досвід співпраці всіх структур міністерства довів свою ефективність, тому структура МВС має залишатися цілісною.

За нашими підрахунками найбільше через Prozorro витрачає Національна поліція України. Минулого року її витрати становили 35% усіх витрат МВС з січня по жовтень 4,93 млрд грн. Цьогоріч складають понад половину 4,85 млрд грн. На другому за витратами місці Державна служба України з надзвичайних ситуацій 1,04 млрд грн в 2020 та 0,89 млрд в 2021 році.

Нові пріоритети 

Камери замість шокерів

Коли Денис Монастирський очолив міністерство, Національна поліція України скасувала тендер на закупівлю  стріляючих електрошокерів Taser та картриджів до них на 170 млн грн. Раніше у квітні Верховна Рада відмовилася надати поліції право застосовувати елетрошокери під час затримань. Попередній глава МВС Арсен Аваков говорив, що застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії – це «гуманний поліцейський засіб примусу, який дозволяє припинити правопорушення і зупинити зловмисника, завдавши йому меншої шкоди в порівнянні з вогнепальною чи травматичною зброєю»

Монастирський повідомив, що замість електрошокерів для поліції придбають понад шість тисяч бодікамер. А наступного року планують забезпечити нагрудними камерами патрульних на 100%. 

Електромобілі і нові постачальники

Нове керівництво планує купувати для патрульної поліції більш економні електромобілі. За оцінками МВС, вартість поліцейського Mitsubishi Outlander та його експлуатація на 400 тис. км обходиться у 2,059 млн гривень, а електромобіля Hyundai Kona, хоч він і дорожчий на 80%, — тільки 1,540 млн гривень.

Варто відзначити, що після відставки Арсена Авакова МВС змінило постачальника кросоверів. Раніше Нацполіція закуповувала кросовери марки Renault Duster переважно у ТОВ «Спец-Ком Сервіс». У 2020-2021 роках ця компанія отримала понад половину замовлень Національної поліції на поставку автомобілів спеціалізованого призначення. Наприклад, ще у травні вона виграла тендер на постачання кросоверів Renault Duster на 168 млн грн. Ціна одного авто —  555  тис. грн.

Натомість у кінці серпня Національна поліція придбала 100 кросоверів Kia Sportage. Договір на 52,3 млн грн уклали з ТОВ «Промавтотехсервіс». Залежно від комплектації  кросовери коштували 498 тис. грн та 548 тис. грн. Засновником київського ТОВ «Промавтотехсервіс» є корпорація «УкрАВТО» колишнього народного депутата від «Партії регіонів» Таріела Васадзе. ТОВ «Промавтотехсервіс» раніше не брало участі у закупівлях поліції.

Більше камер

Через замах на Сергія Шефіра МВС ініціюватиме підключення всіх камер спостереження до системи «Безпечна країна».  95 млн грн спрямують на модернізацію центру обробки даних «Системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі» та Акредитованого центру сертифікації ключів МВС. Модернізація Єдиної інформаційної системи МВС обійдеться в 69 млн грн: обладнання коштує 36,85 млн грн, а софт – 31,65 млн грн.

Ми будемо й далі стежити за закупівлями МВС і змінами, які в них привнесе новий міністр.

Джерело: blog.liga.net