Рік тому 28 березня Збройні Сили України вигнали з Ірпеня російську армію. За кілька днів вони також звільнили Бучу і Гостомель. Кадри з деокупованої Київщини сколихнули світ, адже показали нелюдську поведінку російських військових на територіях, що вони тимчасово захопили. Сотні тіл закатованих і вбитих, спалені та зруйновані вщент будинки. Міста були спустошені та неживі.

Рік потому, відколи Буча, Гостомель та Ірпінь повернулися під контроль України, вони змінилися до невпізнаваності. На місці зруйнованих будинків будують нові. На місці згарищ розквітають тюльпани. Тут знову вирує життя. 

Попри це, за оцінками проєкту Rebuildua, загальні збитки від російської окупації лише для цих трьох населених пунктів вимірюються десятками мільярдів гривень. Тож відбудова потребує шалених ресурсів та досить багато часу. 

Transparency International Ukraine дослідила, як перші звільнені з-під російської окупації міста Київщини робили перші кроки на своєму шляху до відбудови.

Ірпінь: громадська організація для відновлення 

Згідно з даними проєкту Rebuildua, Ірпінь зазнав збитків від російської окупації, яка тривала трохи більше як місяць, на 25,3 млрд грн. Постраждало майже 10 600 будівель. Зруйновано — 1 836. Найбільша частка збитків — 17,7 млрд грн — припадає на житловий фонд. Понад 11,5 млрд грн з них — пошкоджені багатоквартирні будинки. Загалом через російське вторгнення постраждала майже половина житлового фонду міста.

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин, депутат Сергій Тарута та колишній голова міста Володимир Карплюк створили ГО «Фонд відновлення Ірпеня». На сторінці організації зібрано пошкоджені об’єкти міста — як інфраструктурні, так і житлові будинки — разом з описами й подекуди кошторисами на відбудову. Також там можна знайти фінансові звіти про те, звідки й скільки коштів отримує організація та на що їх витрачає.

Охочі донори можуть обрати конкретний об’єкт для відновлення. Наприклад, Італійський фонд «Terre des Hommes» у співпраці з робочою групою проєкту «Irpin Reconstruction Summit» та за підтримки Українського гуманітарного фонду долучилися до ремонту ЖК «Еверест 10», «Мінерал» та ОСББ «Затишок». А Міжнародний комітет Червоного Хреста профінансує ремонт покрівель на чотирьох будинках, а у ще двох — замінить вікна.  

На відновлення Ірпеня також збирають кошти на платформі UNITED24:

  • Олександр Усик $330,000 на реставрацію перших 18 багатоквартирних будинків у Київській області за програмою «Відбудуй Україну». 
  • Еліна Світоліна — 127 000 євро на реставрацію житлового будинку на вулиці Київській, 53.
  • Мішель Хазанавічус — 150 500 євро на реконструкцію житлового будинку на вулиці Давидчука, 42.

Закупівлі для відбудови Ірпеня коштом бюджету проводила міська рада та підпорядковані їй замовники, а також Київська ОДА. Окремо також купували послуги й роботи з відбудови міська центральна лікарня, санаторій та Державний податковий університет. Станом на 1 квітня вони провели 214 закупівель на понад 405 млн грн, про які прозвітували в Prozorro.

Найдорожчий контракт уклали на ремонт навчального центру Державного податкового університету. Договір на понад 20 млн грн підписали напряму з ТОВ «Промін Буд Сервіс». Однак оплатили його не повністю — лише на 3,4 млн грн — через зменшення обсягів фактичного фінансування замовника.  

Наступний за вартістю договір теж уклали напряму. Ірпінська міська рада замовила у ТОВ «703 Металообробний завод котельного обладнання» поточний ремонт багатоквартирного житлового будинку на вул. 11-а лінія, 4 за 17,7 млн грн. Компанія зареєстрована у 2009 році в Києві, власник — Вахнін Микола. Роботи мають завершити до кінця 2023 року.

Більшість закупівель для відбудови Ірпеня провели напряму. Одні відкриті торги з особливостями оголосили для будівництва прибудови до поліклініки. На аукціон прийшов лише один підрядник, що й отримав контракт на 13 млн грн. Для ТОВ «Новий Інжиніринг» це перше таке велике замовлення від держави. Раніше найдорожчий контракт компанії у Prozorro коштував 1,7 млн грн. 

Ще чотири спрощені закупівлі із загальною очікуваною вартістю 370 тис. грн провела Ірпінська центральна лікарня. Усі чотири контракти отримав один ФОП Балаба Костянтин Леонідович. На перший з цих аукціонів — на ремонт гуртожитку — подавався ще один учасник, але його відхилили, бо він не надав гарантійного листа. ФОП Балаба раніше працював з державними замовниками лише у Луганській області. Це перший його досвід участі у публічних закупівлях Київщини. 

Ще одна спрощена — на ремонт пошкодженого дитячого санаторію «Лісний». На тендер прийшов лише один учасник, але він запропонував ціну на 12,5 тис. грн нижчу за очікувану вартість — 571 тис. грн.   

Замовлень на найбільшу суму отримало ТОВ «І.Б.К. Девелопмент» — 35 контрактів на понад 88 млн грн. На другому місці вже знайоме нам ТОВ «703 Металообробний завод котельного обладнання» — 16 угод на понад 78 млн грн.     

Буча: партнерство з американською неприбутковою організацією 

Згідно з даними проєкту Rebuildua, внаслідок російської окупації Буча зазнала інфраструктурних збитків на суму 5,2 млрд грн. Найбільше постраждав житловий фонд — на 2,4 млрд грн. Загалом росіяни зруйнували та пошкодили в Бучі понад 2 500 будівель, із них 185 зруйнували. 

Від червня 2022 року Бучанська міська рада почала укладати угоди про співпрацю і допомогу у відновленні міста з різними містами світу. Наприклад, італійське Бергамо заявило, що може допомогти з демонтуванням зруйнованих будівель. Загалом міста-побратими підтримували гуманітаркою під час і після окупації, приймали переселенців. Також міста-побратими допомагають з плануванням відбудови.

Так само у червні почалися перші проєкти відбудови в громадах району. Зокрема одними з перших почали відновлювати школи та дитячі садки, щоб до першого вересня вони були готові знову приймати дітей. У червні почали відбудовувати школу №5 у Бучі та Бучанську школу №3 у селі Горенка. Ці проєкти — частина програми перебудови громади Бучанини «Надія для Бучі», яку міська рада запустила разом з американською некомерційною організацією Global Empowerment Mission (GEM), що спеціалізується на ліквідації надзвичайних ситуацій, та фондом «Якість життя». На сайті програми можна стежити за виконанням проєктів.

Один з них — відбудова Вокзальної вулиці, однієї з головних у Бучі. Фото саме цієї вулиці після звільнення міста так вразили світову спільноту, адже вона була серед тих місць, де документували геноцид у Бучі. Роботи з відновлення почалися у жовтні та передбачали ремонт 10 пошкоджених будинків, повну відбудову 11 будинків, перекладання бруківки на вулиці, а також інші дрібні роботи. Проєкт ще триває.

Частину проєктів відбудови, які фінансують коштом бюджету, можна відстежити на Prozorro. Станом на 1 квітня Бучанська міська рада, підпорядковані їй замовники та Київська ОДА провели таких закупівель для міста на понад 390 млн грн. Із 79 закупівель 77 провели без аукціонів у Prozorro. Один тендер оголосили на ремонт школи. За його результатами уклали договір з ТОВ «Маскіра Буд» на 19,9 млн грн (очікувана вартість була 23,1 млн грн). Виконати роботи мають до кінця 2024 року. Ще на одні відкриті торги з особливостями — на ремонт амбулаторії — прийшов лише один учасник, який погодився виконати роботи за 651 тис. грн замість запланованих 697 тис. грн.  

Загалом контракти на відбудову Бучі отримали щонайменше 15 підрядників. Найбільша сума договорів на відбудову міста у ТОВ «Нідком» — понад 137 млн грн. Компанія отримала 36 контрактів. За даними порталу КиївВлада, один з її засновників пов’язаний через свою іншу фірму з людиною, що має ідентичне ПІБ до помічника депутата ВР Олега Семінського — Олександра Чуняка. ТОВ «Нідком» бере участь у закупівлях в Prozorro з 2020 року. 

Ще на майже 108 млн грн угод Бучанська міська рада уклала з ФОП Цибульський Сергій Григорович. Усі 12 контрактів — напряму. Цей ФОП зареєстрований у 1996 році в місті Дубровиця, Рівненської області. Із 2019 року почав брати участь у закупівлях. Раніше всі замовники були з Рівненської області, а договори не перевищували вартість 10 млн грн.

Окрім цього, у Бучі є програма «Віднови дім» від Фонду Енергоефективності, в межах якої місцеві жителі можуть отримати кошти для відбудови своїх помешкань. Учасниками можуть стати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що створені та діють відповідно до Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Для цього потрібно звернутися із відповідною заявою до Бучанської міської ради. Отримані кошти можна витратити на ремонт місць загального користування:

  • покрівель,
  • фасадів,
  • віконних та балконних конструкцій,
  • внутрішньобудинкових мереж.

Гостомель: екологічний підхід до відбудови у партнерстві з французькою компанією 

Згідно з даними проєкту Rebuildua росіяни завдали збитків цьому селищу міського типу на орієнтовно 9,5 млрд грн. Тут постраждало понад 4 500 будівель. Зруйновано — 546. Деякі вулиці зруйновані більш як на половину, зокрема Лугова (95%), Чумацький шлях (68%) і Свято-Покровська (51%). 

Відбудовувати військове містечко, розташоване біля заводу «Антонов» у Гостомелі, взялася французька компанія Neo Eco, що спеціалізується на вторинному використанні ресурсів. Відповідний меморандум компанія, адміністрація Київської області та французьке МЗС підписали у вересні 2022-го. У межах цього проєкту залишки будівель, що зруйнували росіяни, використають для створення будівельних матеріалів для нових будинків. Загалом планують створити 450 квартир, школу та дитячий садок до середини 2024 року.

Станом на 1 квітня у Prozorro міститься інформація про закупівлі для відбудови Гостомеля коштом бюджету, які провели місцева військова адміністрація, селищна рада та Київська ОДА на 84 млн грн. Усі закупівлі провели без аукціонів — напряму.

35 угод на понад 30 млн грн Департамент регіонального розвитку Київської ОДА уклав з ТОВ «ІБК Енерготехнобуд». Усі вони стосувалися ремонту житлових будівель.

30 договорів на понад 11,5 млн грн уклали з ТОВ «Нові теплотехнології». Один з них — від Департаменту регіонального розвитку Київської ОДА. Решта — від Гостомельської селищної військової адміністрації. ТОВ «Нові теплотехнології» зареєстроване у 2006 році в Запоріжжі, власники — Лобинцеви Віктор та Максим. Раніше воно працювало з замовниками з Донецької та Запорізької областей.

Кожна з громад, які Збройні сили України першими звільнили з-під російської окупації, намагається повернутися до нормального життя та відбудувати зруйноване. Проте наведені приклади, на жаль, демонструють, наскільки зараз не вистачає прозорості процесу відбудови в країні. 

У системі Prozorro наявна лише незначна частина інформації про контракти відбудови, 98% з яких уклали за прямими процедурами без конкурентного відбору найкращої пропозиції. Про більшість витрат і проєктів (зокрема за донорські кошти та пожертви) часто невідомі ні виконавці робіт, ні вартість цих робіт. Що безперечно створює високі ризики можливих зловживань. 

Щоб процес відбудови викликав довіру, необхідно забезпечити максимально відкриті й прозорі процедури визначення потреб, їх пріоритезації, вибору виконавців робіт та звітування. З цим допоможе Електронна система управління відбудовою, яку зараз розробляє Уряд за активної підтримки коаліції громадських організацій RISE Ukraine.

Поки що Україна робить лише перші кроки у відбудові, але важливо, щоб ці кроки були у правильному напрямку. 

З одного боку, добре, що громади беруть свій добробут у власні руки й не чекають, поки держава розпочне якісь глобальні програми відбудови. Це лише підтверджує, що децентралізація в Україні зробила міста більш самодостатніми й спроможними навіть у таких критичних умовах, як війна. Але Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала, що відбудова має бути комплексною і потребує єдиної стратегії та підходів, щоб рівномірно розвивати різні громади, застосовувати сучасні містобудівні практикита відбудовувати країну прозоро й ефективно.  

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

Джерело: www.pravda.com.ua