7 квітня Верховна рада ухвалила законопроєкт, згідно з яким медичним працівникам будуть виплачувати страхові компенсації, якщо вони отримають групу інвалідності або помруть через COVID-19. Насправді деякі лікарні ще на початку епідемії почали страхувати своїх працівників не тільки від смерті, але і від самої хвороби. Ми дослідили такі закупівлі у Prozorro.

Станом на 8 травня в Україні лабораторно підтверджено 2758 випадків захворювання на COVID-19 медичних працівників. Внаслідок ускладнень 19 з них померли. Найбільша кількість медичних працівників хворих на COVID-19 у Чернівецькій,  Івано-Франківській, Тернопільській та Рівненській областях.

Що ухвалила Верховна Рада?

Вчора, 7 травня, ВР на позачерговому засіданні ухвалила законопроєкт про внесення змін до ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» №3376-1. Законопроєкт з урахуванням пропозицій профільного комітету підтримали 340 народних депутатів. Ухвалений Закон  передбачає, що держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам в разі встановлення їм групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання, спричиненого СOVID-19, та у  випадку смерті від  COVID-19.

Якщо медпрацівнику через COVID-19 встановлять групу інвалідності, уряд виплатить йому компенсацію у розмірі 300 прожиткових мінімумів — 630 тис. грн. Виплати родині медичного працівника у разі летального випадку становитимуть 750-кратний розмір прожиткового мінімуму, тобто 1,5 млн грн.

Закупівлі зі страхування медиків від інфікування COVID-19 у Prozorro

Ухвалений 7 квітня Закон фактично не захищає медиків, коли вони хворіють на COVID-19, адже він передбачає фінансову допомогу лише у разі встановлення їм групи інвалідності чи смерті.

Однак, деякі заклади охорони здоров’я почали самостійно страхувати своїх працівників на випадок інфікування COVID-19 ще до ухвалення цього Закону, купуючи такі послуги через Prozorro.

За нашими підрахунками, станом на 7 квітня в Україні застраховано на випадок інфікування COVID-19 3 616 медичних працівників. У Prozorro було проведено 23 тендери на закупівлю  послуг страхування медиків на суму 919 220 грн.

Найбільше медпрацівників застрахували в Сумській (1765), Дніпропетровській (743), Закарпатській (424) областях.

Сумська область одна з перших почала страхувати медпрацівників — тут перші закупівлі провели ще в березні. Тоді своїх робітників застрахували Глухівський ЦПМСДШосткинський  ЦПМСД та Шостинська ЦРЛ. Проте більшість закупівель провели вже в квітні.

Більшість тендерів, предметом яких були послуги зі страхування медпрацівників,  проводили за неконкурентними процедурами (укладали прямі договори зі страховою компанією). Варто зазначити, що деякі заклади охорони здоров’я намагалися закупити послуги зі страхування своїх працівників за конкурентними процедурами. Однак більшість з них була неуспішними – у тендері не брав участь жоден учасник.

Так, наприклад, Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф хотів застрахувати 1 215 медиків на випадок інфікування COVID-19, проте тендер не відбувся через відсутність пропозицій. Застрахуватись не вийшло. Нових тендерів на закупівлю страхування лікарня поки не оголошувала.

Страховий випадок: виплати медпрацівникам

Період страхування медичних працівників від СOVID-19 переважно становить 1 календарний рік. Залежно від обраної страхової компанії та програми страхування медичним працівникам виплатять:

  • 5-15 тис. грн у разі інфікування COVID-19;

  • 10-40 тис. грн у разі смерті.

Враховуючи низьку зарплату більшості медичних працівників, навіть такі незначні страхові виплати фінансово підтримують медпрацівників, якщо вони захворіють  на COVID-19.

Страхова компанія «Ю.Ес.Ай» – лідер зі страхування медпрацівників від COVID-19 у Prozorro

За нашими підрахунками СК «Ю.Ес.Ай» уклала найбільше договорів на страхування медиків на випадок інфікування COVID-19. Так, за березень-травень з нею уклали 18 договорів на 778 тис. грн.

СК «Ю.Ес.Ай» заснована в 2003 році, основний вид її діяльності – інші види страхування, крім страхування життя. У квітні 2020 року СК «Ю.Ес.Ай» об’єдналася з  СК  «Укрфінстрах».

За даними Youcontrol кінцевим бенефіціаром СК «Ю.Ес.Ай» через ТОВ «БК-ЕКСПЕРТ» значиться Кочерев Олексій Сергійович. У 2012 році Кочерев О.С. балотувався у Верховну Раду від  політичної партії «Україна – Вперед!» Наталі Королевської.

СК «Ю.Ес.Ай» у 2019-2020 роках взяла участь у 190 тендерах (90 % – неконкурентні закупівлі), за результатами яких було укладено 173 договори на 3,6 млн грн.

Компанія надає послуги зі страхування  на випадок захворювання COVID-19 не лише медпрацівників, а будь-яких фізичних осіб віком від 3 до 65 років: пропонує дві програми страхування.

За програмою «стаціонар» страховий платіж становить 200-400 грн, а у випадку захворювання страхова компанія заплатить застрахованій особі від 20 тис. до 40 тис. грн.

За програмою  «амбулаторія + стаціонар» страховий платіж становить 460-960 грн, а у випадку захворювання страхова компанія заплатить застрахованій особі від 23 тис. до 46 тис. грн.

Наостанок варто зазначити, що у системі є договори, де замовник — медичний заклад, предмет закупівлі — послуги страхування, але договір відсутній. Можливо, деякі з таких закупівель — теж страхування від COVID-19. Однак, у нашу вибірку ми їх не включали.

DOZORRO — це проєкт громадської організації Transparency International Ukraine, покликаний забезпечити рівні правила гри у сфері публічних закупівель.

Команда проєкту створила та адмініструє моніторинговий портал dozorro.org та публічний і професійний модулі аналітики BI Prozorro. Окрім цього DOZORRO розбудовує DOZORRO спільноту — мережу громадських організацій, які моніторять публічні закупівлі та повідомляють контролюючі та правоохоронні органи про порушення/