Навіщо взагалі перевіряти закупівлі університету?

Бо від цього залежить комфорт твого навчання. Університети ремонтують гуртожитки, утеплюють аудиторії, купують техніку чи меблі. Завдяки системі ProZorro це все можна контролювати.

А що в закупівлях університету може бути не так?

Що завгодно: купують у родичів, платять у кілька разів більше, купують непотрібні речі або збирають зі студентів гроші на те, що вже купили за державні кошти:

  • студенти КПІ виявили, що ремонтні роботи в університеті проводив брат проректора. Таке кумівство – не комільфо;
  • якось Київський національний університет імені Шевченка закупив ікру ціною 132 гривні за 100 грамів (при ринковій ціні 80 гривень);
  • Чернівецький національний університет імені Федьковича з невідомою метою купив комплекс для пошуку «жучків» за 881 тисячу гривень;
  • Полтавський національний педагогічний університет просив гроші за дипломи, які вже були закуплені з бюджету.

Звісно, публічні закупівлі не охоплюють усієї корупції, яка існує в університетах. У ProZorro ти не побачиш хабарів за заліки чи вимогу купити книжку твого викладача.

Я хочу перевірити закупівлі свого університету. З чого почати?

Спочатку можна подивитися перелік закупівель свого університету й постачальників. Організація Transparency International Ukraine підготувала онлайн-мапу з 20-ма найбільшими університетами Києва. Тут можна обрати свій ЗВО й подивитись на закупівлі по-різному: простий список в Excel (закупівлі до кінця 2018 року), ризиковані закупівлі (на порталі DoZorro) та зведені дані в публічному модулі аналітики BI ProZorro.

с

Добре, а як обрати свій університет у BI ProZorro?

Знайти останні закупівлі цих університетів або закупівлі ЗВО, якого немає на карті, не складно. Відкрий сторінку профіля замовника (посилання) і в лівому верхньому куті знайди та обери свій університет за назвою чи кодом ЄДРПОУ (погугли). Після цього ти побачиш зведену інформацію про закупівлі університету, «улюблених» постачальників, договори, суми й так далі.

Де подивитися, що купував університет?

Перейди на сторінку «Тендери/Лоти». Тут видно, що саме і в кого купували, як дорого, чи відбулась закупівля, а також документи й договори. Дані в таблиці можна сортувати й фільтрувати, як в Excel, натиснувши на заголовок колонки. Ще ти можеш зберегти ці таблиці на свій комп’ютер у форматі Excel (у полі таблиці натисни правою кнопкою миші «Export», потім – «Export data»).

Як подивитись якусь закупівлю?

У таблиці є колонка з активними гіперпосиланнями на лоти на офіційному сайті ProZorro. Тут розміщено найціннішу інформацію для перевірки: опис, проекти, усі договори та багато інших документів, яких вимагає законодавство й замовник. І кожен документ можна завантажити собі на комп’ютер.

Я хочу весь список постачальників. Де він?

На сторінці «Учасники». Тут можна оцінити, скільки коштів отримав кожен постачальник і скільки договорів він підписав.

Як перевірити якусь компанію?

Натисни на її назву в першій колонці й постав зелену галочку. Далі перейди на сторінку «Карточка учасника». Це, по суті, профіль компанії стосовно участі в торгах: кількість і суми підписаних договорів, «улюблені» замовники й таке інше. Зверни увагу, що сторінка працює тільки тоді, коли ти обрав одного постачальника.

А що таке ризиковані закупівлі?

На мапі Києва є посилання на так звані ризиковані закупівлі. Це закупівлі, у яких спрацювали ризик-індикатори порталу DoZorro. Наприклад, якщо в тендері була масова дискваліфікація компаній, спрацює ризик-індикатор «Масова дискваліфікація». Якщо учасники вказали однакові контактні телефони – «Перетин контактної інформації» або «YouControl: зв’язок між учасниками». Усього таких індикаторів є 40. Чим більше їх спрацює, тим вищим буде рівень ризику.

Що робити з ризикованими закупівлями?

Якщо твій університет є на мапі, відкрий ризиковані закупівлі. Якщо ні, перейди за цим посиланням і у фільтрах знайди університет (поле «Замовник») за назвою чи кодом ЄДРПОУ. Ну, і відсортуй список за ризикованістю чи датою.

При виборі закупівлі в правій колонці з’явиться поле «Ризики». Відкривши його, ти побачиш, які саме ризик-індикатори спрацювали. Далі відкривай підозрілі закупівлі й дивися деталі документації, договори, зв’язки тощо.

А є приклад із поясненням?

Відкрий це посилання – на ризиковані закупівлі КПІ. Вони вже відсортовані за ризиком «Закупівля близька до порогів». Він має 29 таких закупівель.

Закон «Про публічні закупівлі» дозволяє замовникам проводити закупівлі без використання ProZorro, якщо очікувана вартість товарів та послуг становить до 200 тисяч гривень, а робіт – до 1,5 мільйона гривень. Тобто замовник сам знаходить постачальника й домовляється про ціну, а потім завантажує про це звіт у ProZorro. Саме через підкилимні домовленості ціни на товари вартістю 195-199 тисяч гривень і роботи ціною 1,4 – 1,49 мільйона гривень нерідко є ризикованими: тут і ціни можуть бути завищеними, і роботи виконуватись «заздалегідь» чи в нереально короткі терміни.

А є ще приклади, як нечесно заробляють на державних закупівлях?

Так, і дуже багато. Почитати про це можна в блогах DoZorro, у статті про 25 способів «обійти» ProZorro, у статті «Наших грошей» про 30 способів махінацій у системі публічних закупівель чи на «Цензор.НЕТ».

Це все надто складно. Не можу знайти університет і не знаю, що з цим робити

Якщо в тебе виникають труднощі з пошуком чи оцінюванням закупівель, напиши на сторінку DoZorro у Facebook – і там допоможуть.

Джерело: studway.com.ua