18 червня проєкт «Transparent Cities/Прозорі міста» презентує звіт про те, як змінився рівень відкритості українських міст за два роки. Рейтинг прозорості 100 найбільших міст уже став рушієм для багатьох змін. Але попереду ще багато роботи з тими місцевими владами, які ігнорують участь у цьому проєкті.

Як ця практика розпочалася в Європі та світі? У 2010 році Трансперенсі Інтернешнл Словаччина вперше провела дослідження «Відкрита місцева влада» і підготувала рейтинг, який оцінював відкритість, цінність та обсяг інформації, оприлюдненої муніципалітетами 100 найбільших міст країни.

Відтоді за 9 років рівень прозорості влади вдалося підвищити в середньому з 40% до 57%. Окрім того, рейтинг поступово вплинув на особливості місцевої політики. У 2017 році прозорість муніципалітетів стала головною темою виборчих перегонів кандидатів на посади президентів регіонів (країв).

Так словаки фактично спонукали аналітиків у всьому світі розробляти свої методики, адаптовані до місцевого контексту.

В Ізраїлі, наприклад, рейтинг муніципальної прозорості, презентований місцевим осередком Трансперенсі Інтернешнл (ТІ) вплинув і на формування політики на національному рівні. Так, у галузі місцевого самоврядування одним із індикаторів якості роботи міністерство обрало Індекс прозорості веб-сайтів органів місцевої влади.

В Іспанії щороку публікується Індекс прозорості 110 муніципалітетів. З часом індекс став справжнім брендом. Більшість муніципалітетів створили на своїх сайтах спеціальний розділ, присвячений прозорості, а середній показник прозорості зріс більш ніж на 72%. У сусідній Португалії Індекс муніципальної прозорості вимірюється з 2013 року.

Вимірювання відкритості місцевої влади в Канаді охоплює 68 найбільших муніципалітетів, які представляють 61% населення країни. Індекс відкритих міст показав, що середній показник відкритості становить 43%.

Україна в цьому тренді теж не виняток. З 2017 року Tрансперенсі Інтернешнл Україна оцінює прозорість 100 найбільших міст, заохочуючи міські ради оприлюднювати інформацію та залучати громадськість до ухвалення рішень. Протягом 2017–2018 років показник прозорості в середньому зріс на 12%, і нині становить 40 балів. Конкуренція міст зростає. Якщо в 2017 році, щоб очолити Рейтинг, було достатньо 59,7 бала, то зараз місто-лідер має понад 85 балів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(403) "За 9 років рівень прозорості влади у Словаччині вдалося підвищити в середньому з 40% до 57%. А в 2017 році прозорість муніципалітетів стала головною темою виборчих перегонів кандидатів на посади президентів регіонів (країв)." ["quote_author"]=> string(27) "Зоряна Семеген" }

За 9 років рівень прозорості влади у Словаччині вдалося підвищити в середньому з 40% до 57%. А в 2017 році прозорість муніципалітетів стала головною темою виборчих перегонів кандидатів на посади президентів регіонів (країв).

Зоряна Семеген

Чому дослідження прозорості важливі?

По-перше, так громади отримують більше ресурсів для контролю за владою. Адже чим ширші фінансові і владні повноваження на місцях, тим вищі корупційні ризики.

По-друге, стандартизований підхід до оцінки забезпечує збалансованість, об’єктивність та можливість відкритого обміну найкращим досвідом. Часто органам місцевого самоврядування бракує кваліфікованих кадрів і ресурсів для розробки власних рішень. Рейтинг відкриває можливості для обміну досвідом, запозичення ідей і розробок. Це спрощує і пожвавлює шлях до змін.

По-третє, з’являється ефект конкуренції. Рейтинги покликані створити соціальний тиск і стимул для місцевої влади конкурувати та змагатися за високі позиції. Амбітні міські голови бажають отримати вищу сходинку в Рейтингу, бо це впливає на їхню репутацію в громаді та за її межами. Крім того, відкриті міста залучають більше інвестицій, підвищують якість управління та довіру до органів влади і роблять життя містян більш комфортним.

Так, завдяки підвищенню прозорості влади Маріуполь залучив іноземних донорів. У 2018 році Маріупольська міська рада активно працювала над впровадженням рекомендацій TI Україна щодо прозорості, зокрема, у бюджетній сфері, землекористуванні та будівельній політиці, а також в управлінні комунальним майном. Протягом одного року в рейтингу місто піднялося із 57 позиції (28,05 бала) на друге місце із 76,35 бала. Ці зусилля не залишилися непоміченими. Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з Групи Світового банку вирішила надати Маріуполю 12,5 мільйонів євро кредиту на закупівлю сучасних автобусів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(439) "Рейтинги покликані створити соціальний тиск і стимул для місцевої влади конкурувати та змагатися за високі позиції. Амбітні міські голови бажають отримати вищу сходинку в Рейтингу, бо це впливає на їхню репутацію в громаді та за її межами." ["quote_author"]=> string(27) "Зоряна Семеген" }

Рейтинги покликані створити соціальний тиск і стимул для місцевої влади конкурувати та змагатися за високі позиції. Амбітні міські голови бажають отримати вищу сходинку в Рейтингу, бо це впливає на їхню репутацію в громаді та за її межами.

Зоряна Семеген

Яких змін у рівні прозорості міських рад можна очікувати найближчим часом?

На сьогодні вже дев’ять українських міст підписали Міжнародну хартію відкритих даних. Спочатку до Хартії приєдналися Вінниця, Дніпро, Дрогобич, Львів та Чернівці. Наприкінці 2018 – на початку 2019 років підписантами стали ще Кропивницький, Тернопіль, Хмельницький та Івано-Франківськ. Головним принципом, який пропагує Хартія, є відкритість даних за замовчуванням: уся публічна інформація є відкритою, за винятком випадків, визначених законодавством.

Нещодавно з’явився ще один тренд — низка органів місцевого самоврядування ухвалили офіційні рішення про покращення результатів міста в Рейтингу прозорості. Наприклад, у березні 2019 року мукачівський міський голова видав розпорядження «Про покращення позиції міста Мукачевого в рейтингу прозорості міст України», яким доручено оприлюднити на сайті потрібну інформацію та створити нові можливості онлайн-послуг для містян. Схожі рішення також ухвалені в Боярці, Краматорську, Олександрії та інших містах.

Сподіваємося, що наближення чергових місцевих виборів у 2020 році стане для міст потужним стимулом продемонструвати громадськості свою відкритість.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(293) "Нещодавно з’явився ще один тренд — низка органів місцевого самоврядування ухвалили офіційні рішення про покращення результатів міста в Рейтингу прозорості. " ["quote_author"]=> string(27) "Зоряна Семеген" }

Нещодавно з’явився ще один тренд — низка органів місцевого самоврядування ухвалили офіційні рішення про покращення результатів міста в Рейтингу прозорості.

Зоряна Семеген

Джерело: hromadske.ua