Новостворене агентство АРМА провело першу конфіскацію активів. Як до цього поставилися власники бізнесу – розглянемо на прикладі ТРЦ Гулівер.

6 жовтня 2017 головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив під час брифінгу в Києві, що заарештовані активи екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка передано в управління Національному агентству з питань і виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

У переліку активів, які було передано в управління АРМА, вказані десятки елітних квартир, офісних приміщень, паркомісць, автомобілів, а також будівлі, земельні ділянки, три поверхи в Гулівері в Києві і тисяча залізничних вагонів.

І все це передано в управління агентству АРМА, яке було запущено в цьому році. На даний момент – це перший випадок передачі в управління новоствореному агентству активів, тим паче в таких обсягах.

У країнах Європейського Союзу давно введено практику діяльності подібних органів. Більше того, створення таких інститутів є зобов’язанням згідно з директивами ЄС. Між ними передбачено тісну співпрацю.

Якщо процес виявлення і розшуку активів ще зрозумілий (адже подібні функції вже виконували інші  державні органи до створення Національного агентства), то функція управління – імплементує механізм, якого досі не існувало в Україні. З’являється навіть новий ринок послуг – ринок управління та реалізації арештованим майном, де держава безпосередньо співпрацює з приватним сектором.

Управління активами – це збереження самих активів, їхньої економічної вартості або реалізація. Раніше часто відбувалося так, що після арешту майно фактично не використовувалося в економічній діяльності. І навіть якщо розгляд кримінальної справи закінчувався постановою про конфіскацію майна, то її економічну вартість могло бути повністю втрачено. Таким чином держава, в разі конфіскації, не отримувала жодного зиску.

Згідно з 19 статтею Закону України про АРМА: Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати (640 тис. грн і вище). Прийняти активи в управління Національне агентство може тільки на підставі рішення суду або за згодою власника активів. Самостійно рішень з питань, якими активами управляти, АРМА не приймає.

Нерухоме майно, відповідно до законодавства, може бути піддано управлінню двома шляхами: через реалізацію або шляхом передачі в управління. Один з перших кроків в управлінні – це здійснення оцінки активів. Оцінювача обирають на конкурсній основі. Керівників також обирають на конкурсній основі відповідно до законодавства про державні закупівлі. Тендерний комітет АРМА вже визначив 10 підприємств, які можуть здійснювати управління активами, їх буде передано Національному агентству.

Приклад Гулівера є першим випадком, коли АРМА отримує активи в управління. І до того моменту, коли знову орган буде активно виконувати свої функції, у власників заарештованого майна будуть виникати питання і, можливо, нерозуміння процесу. Варто відзначити, що АРМА в цій справі, та й взагалі, в першу чергу, – виконавець. Управління заарештованим майном, що перебуває під безпосередньою функцією АРМА, покликане тримати майно в обороті, з метою збереження і примноження його вартості. Потрапивши в управління АРМА активи не “зникають” з лиця землі і не знецінюються, поки триває розгляд справи.

АРМА є одним із новітніх державних органів, який було створено в Україні. Час покаже, чи є такий підхід до управління заарештованими активами ефективним. Однозначно він прозоріший ніж попередні подібні варіанти. З огляду на кількість і різноманітність активів, на які накладається арешт, Національне агентство має перед собою величезне поле для діяльності. І успішна робота АРМи можлива лише при розумінні принципів роботи і співпраці всіх залучених сторін.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ