Минулі роки на легковики для різних державних та комунальних установ витрачали мільярди гривень. Так, у коронавірусному 2020 це було 2900 автівок за 1,6 млрд грн, а в 2021 — вже 5000 за 3,6 млрд грн. Як змінилися тенденції під час війни, точно сказати поки нереально, адже з кінця лютого замовники могли купувати все напряму, без Prozorro. Зараз конкурентні закупівлі частково повернули, та й про прямі контракти треба буде відзвітувати — однак це можна робити після закінчення воєнного стану. 

Але попри те, що повної інформації зараз немає, частину закупівель все ж можна знайти у Prozorro. Тому ми вирішили подивитися, які автівки придбали під час війни.

Загальна статистика 

Наразі в електронній системі є інформація про закупівлі 234 легкових авто за 357 млн грн з 24 лютого по 30 червня 2022 року. 

У кінці лютого державним структурам дозволили купувати все напряму —  проводити закупівлі без Prozorro, а звітувати про них  після закінчення війни. Наприкінці червня до відповідної постанови прийняли зміни і зобов’язали замовників проводити спрощені закупівлі, коли це можливо.

Більшість замовників скористалися своїм правом купувати без тендерів — понад 90% закупівель автомобілів провели поза Prozorro. Лише у 5% закупівель замовники оголошували конкурентні процедури (відкриті торги, спрощені закупівлі). 

Найпопулярніші авто

Найбільше державні замовники придбали Ford Transit — 93 на 231 млн грн.  92 панцеровані оперативні інкасаторські автомобілі Ford Transit купив державний «Ощадбанк». 

Другою за популярністю моделлю став Renault Duster. За чотири місяці  таких машин придбали 23. Renault Duster найчастіше купували управління поліції охорони — загалом 8 автівок. На 4 Renault Duster збагатилася Полтавська міська рада, а на 3 — Покровський ЦПМСД.

Третіми за обсягами продажів у Prozorro стали автомобілі Hyundai i30. Загалом  цих авто придбали 22. Майже всі Hyundai i30  (21 авто)  купило управління поліції охорони в Києві.

Четверту сходинку популярності автомобілів у Prozorro посіла модель Renault Logan. Таких машин для держструктур купили 16. Знову ж таки, більшість автівок придбали управління поліції охорони — 11. 

Чільну п’ятірку замикає Toyota Rav4, цих машин придбали 13. Усі ці кросовери купила поліція охорони — 12 Київське управління та 1 — Чернівецьке обласне управління. 

Найбільші покупці за сумою контрактів

Найбільше на автівки в Prozorro під час війни витрачали організації, що купують не за бюджетні кошти, а за кошти від комерційної діяльності. Наприклад, банки або охоронні компанії.  

АТ «Ощадбанк» — 92 авто на 231 млн грн

Ощадбанк купив 92 панцеровані оперативні інкасаторські автомобілі на базі Ford Transit за 231 млн грн. Вартість одного такого спеціального транспортного засобу — 2,5 млн грн.

Поліція охорони — 69 авто 46 млн грн

Окрім вищезазначених автівок поліція охорони ще придбала: 4 Toyota Corolla, 1 Skoda Superb, 10 Renault Sandero Stepway. 

За даними офіційного сайту автопарк поліції охорони налічує близько 2000 автомобілів, які працюють на всій території України. Автопарки оновлюються щорічно в кожній області. За період 2020-2021 років оновлено 364 службові автомобілі. 

Поліція охорони — єдина в Україні охоронна структура, працівники якої мають визначені Законом права та повноваження на озброєну охорону та застосування владних функцій щодо правопорушників. Це організація, що заробляє своєю діяльністю.

ДП «НАФТОГАЗБЕЗПЕКА» — 7 авто 30 млн грн

ДП «НАФТОГАЗБЕЗПЕКА» витратила понад 30 млн грн (950 тисяч євро) на 7 броньованих позашляховиків Toyota Land Cruiser 200. Контракт уклали зі швейцарською дочірньою компанією НАК «Нафтогаз України» —  Naftogaz Trading Europe AG. Всі автомобілі білого кольору 2014-2017 року випуску. Автомобілі мають дизельні двигуни, 4 – механічну коробку передач, 3 – автоматичну. 

У «Нафтогазі» на запит Економічної правди пояснили, що ДП «Нафтогазбезпека» забезпечує охорону об’єктів Групи  «Нафтогаз» та інших об’єктів нафтогазового комплексу. Тому й виникла потреба в таких автомобілях.

«Під час військової агресії РФ значна кількість наших співробітників та об’єктів опинились у зоні, де ведуться бойові дії та/або існує реальна загроза обстрілів. Для збереження життя та здоров’я працівників, а також забезпечення сталої роботи нафтогазової системи, виконання безпосередніх статутних завдань і виникла необхідність у придбанні спеціальної техніки».

АТ «Лубнигаз» — 12 авто на 12 млн грн

АТ «Лубнигаз» придбав 12 авто на 12 млн грн. Зокрема купили 5 Toyota Hilux, 4 Citroen JUMPER,  2 Fiat Qubo та  1 Citroёn C-Elysee.

АТ «Лубнигаз» належить  до замовників, які здійснюють діяльність  окремих сферах господарювання, оскільки підприємство займається постачанням природного  газу.

Автомобілі вартістю понад 1 млн грн

Броньовані Toyota Land Cruiser 200 — 124-156 тис. євро (3,9-4,9 млн грн)

7 броньованих позашляховиків Toyota Land Cruiser 200 придбала ДП «Нафтогазбезпека».

Toyota Hilux — 1,6 млн грн

ДП «Брустурянське лісомисливське господарство» (Закарпатська область) придбало повнопривідний пікап Toyota Hilux за 1,6 млн грн

Toyota PROACE Verso — 1,46 млн грн

Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр придбав Toyota PROACE Verso. Автомобіль купували за процедурою відкритих торгів. Автомобіль має дизельний 2 літровий двигун та 8 ступеневу автоматичну коробку передач. Дешевшу комплектацію Toyota PROACE Verso за 1,2 млн грн купило управління СБ України у Вінницькій області. 

Hyundai Staria — 1,3 млн грн

Полтавська міська рада придбала футуристичний мінівен Hyundai Staria за 1,3 млн грн.

Skoda Superb — 1,3 млн грн

Управління поліції охорони в Кіровоградській області поповнило свій автопарк Skoda Superb комплектації Style. До комплектації Style додатково входять,  зокрема оббивка сидінь – Alcantara, інформаційно навігаційна система «Amundesen», цифровий годинник, електронне відкриття і закриття кришки багажника, інформаційна підтримка (Care Connect + Infotainment Online) 1 рік. 

Toyota Rav4 — 1,2  млн грн

Управління поліції охорони в Чернівецькій області купило повнопривідну Toyota Rav4  – Direct Shift CVT ACTIVE за 1,2 млн грн. Зауважимо, їхні колеги з Києва купували Toyota Rav4  дешевшої комплектації по 980 тис грн. 

Авто для ТРО та військових

Ладижинської міської ради придбала вживаний Nissan X-Trail для ТРО. Великорублівська сільська рада (Полтавська обл) купила вживаний Volkswagen Multivan для добровольчого формуванню громади. Шепетівська міська рада у межах «Програми заходів національного спротиву Шепетівської міської територіальної громади на 2022 рік» закупила MERSEDES-BENZ SPRINTER 312 та Renault Master.

 

За 6 місяців 2022 року державні структури придбали в десятки разів менше авто, порівняно з минулими роками. Проте ми знайшли лише декілька закупівель автівок для потреб ТРО чи військових. Можливо, не всі замовники зазначили в Prozorro, що купують авто саме на військові потреби, або ще не прозвітували в електронній системі про закупівлю таких авто. 

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу. 

Джерело: blog.liga.net