Вже 5 років ми є акредитованим представником глобального антикорупційного руху Transparency International. До Дня народження ТІ Україна ми говоримо про наші #перемоги, неможливі без спільних зусиль партнерів, міжнародної спільноти та влади.

Сьогодні згадуємо, як за цей час запрацювали антикорупційні інституції, котрі мають ефективно розслідувати справи топкорупціонерів, ухвалювати незалежні судові рішення та ретельно аналізувати декларації чиновників. Що вже вдається, а над чим ще варто працювати – читайте далі.

Напрацювали й покращили законодавство. Йдеться й про антикорупційну сферу, і судову, і сферу закупівель. Ще до епохи ProZorro (лише уявіть ці темні часи!) ми розробили Стандарт відкритості та прозорості державних закупівель. Тому, звісно, ТІ Україна була серед тих, хто долучився до розробки законодавства про публічні закупівлі після Революції Гідності. Наші юристи надавали рекомендації до законів «Про НАБУ», «Про запобігання корупції». І продовжують це робити. Більше – в розділі «Юридичний аналіз» http://bit.ly/tiulegalanalysis

Незалежне правосуддя. Впевнено, наполегливо й поступово ми разом із міжнародними партнерами доводили владі необхідність Вищого антикорупційного суду в Україні. Адже ще в 2015 році ми виявляли сотні сумнівних судових вироків під час аналізу реєстру. Згодом ми їздили регіонами, організовували обговорення й заохочували професійних правників ставати найкращими антикорсуддями, збирали голоси під петицією, провели комунікаційну кампанію, зустрічалися з представниками міжнародних організацій і посольств, аналізували з партнерами десятки профайлів потенційних кандидатів до ВАС. Тому після тривалої роботи запуск Антикорсуду був справді святом. Але ми, звісно, не розслабляємося. Далі будемо контролювати розгляд справ щодо топкорупціонерів.

Повернення корупційних активів, які набули злочинним шляхом за часів президентства Януковича, має бути юридично бездоганним. Саме тому ми допомагали становленню Агентства з розшуку та менеджменту активів. Йдеться і про втілення комунікаційної стратегії АРМА, і про громадський нагляд відбору працівників, і вдосконалення законодавства. Окрім того, ми організовували міжнародні заходи й комунікаційну кампанію «Вони самі не прилетять», аби заохотити владу, зокрема Генеральну прокуратуру України, активніше й прозоріше розслідувати злочини режиму Януковича та навіть подавали позов до суду, аби вирок про конфіскацію $1,5 млрд оприлюднили.

Громадський контроль. Коли антикорінституції тільки створювалися, ми аналізували десятки декларацій конкурсантів на посади до НАБУ та НАЗК. Але все ж без порушень законодавства конкурси на керівництво НАЗК не відбулись. Тож юристи ТІ Україна подали 3 судові позови й наполягли на їхньому перезапуску. Наших представників обирали до Ради громадського контролю при НАБУ. Ми допомагали з відбором прокурорів до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, формували Громадську раду при НАЗК і розробляли Стратегію агентства, зупинили сумнівний тендер на аудит системи електронного врядування. І, звісно, моніторили сотні декларацій високопосадовців.

На наступному тижні – ще порція перемог!