Цього тижня у Вищому антикорупційному нарешті закінчився допит Миколи Чауса, якого звинувачують у хабарництві. Цей допит розпочався ще в грудні минулого року і, як бачимо, тривав майже 4 місяці.

На кількох перших засідання, на яких відбувався допит обвинуваченого, Чаус зачитував письмові пояснення та давав додаткові пояснення. А от 7 останніх  судових засідань, включно із останнім 11 квітня, екссуддя відповідав на питання які йому ставив захист. 

У кожному засіданні кількість запитань зростала. Загалом їх поставили 711 — саме такий порядковий номер був на останньому запитанні від сторони захисту. Водночас багато з запитань від сторони захисту суд зняв як такі, що не стосуються фактичних обставин справи або стосуються правових процедур.

Чимало запитань з боку адвокатів стосувалися і стосунків Миколи Чауса та Олександра Поліщука, який був викривачем та передавав $150 тис. хабаря, що їх потім екссуддя закопував у банках у себе на подвір’ї. Чаус у своїх відповідях на ці запитання підкреслював, що саме Поліщук був ініціатором усіх зустрічей. А ще зазначав, що з Поліщуком вони знайомі давно і так само давно були друзями.

Ми зібрали найцікавіші запитання, які поставили обвинуваченому сторона захисту. Всі запитання зачитували адвокати Чауса. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(557) "Чимало запитань з боку адвокатів стосувалися і стосунків Миколи Чауса та Олександра Поліщука, який був викривачем та передавав $150 тис. хабаря, що їх потім екссуддя закопував у банках у себе на подвір’ї. Чаус у своїх відповідях на ці запитання підкреслював, що саме Поліщук був ініціатором усіх зустрічей." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Чимало запитань з боку адвокатів стосувалися і стосунків Миколи Чауса та Олександра Поліщука, який був викривачем та передавав $150 тис. хабаря, що їх потім екссуддя закопував у банках у себе на подвір’ї. Чаус у своїх відповідях на ці запитання підкреслював, що саме Поліщук був ініціатором усіх зустрічей.

— Чи погрожував вам Поліщук зробити харакірі за відмову йому допомогти?

— Так, хоча у нас були дружні стосунки. Сказав, якщо ти мене десь не так зрозумієш, то буде зроблено харакірі… Це ще раз підтверджує, що в нас із цією людиною були цілком дружні стосунки, раз він мені каже: «Я тобі зроблю харакірі». Ви ж розумієте, наскільки це мають бути дружні стосунки, щоб люди так між собою спілкувались.

— На зустрічі 31 травня 2016-го чи Поліщук скрито погрожував вам, зазначаючи «Давай займайся спортом, воно тобі згодиться»?

— Так. Я йому кажу, що себе дуже погано почуваю. А він мені відповідає: «Давай вже спортом займайся. Воно тобі згодиться». На той момент це зрозуміло не було, але зараз, як ви бачите, все складається.

— Чи погрожував вам та працівникам суду Олександр Поліщук після подій в Дніпровському районному суді в 2008 році?

— Так, погрожував. У 2008 році погрожував не особисто мені… а погрожував…  мені ну так, більш менш, а погрожував іншим працівникам.

— Чи отримували ви офіційну інформацію щодо часу перебування Олександра Поліщука на посаді в НАБУ, з якого часу, та чи співпадає час подачі заяви про зарахування до штату НАБУ з подіями 06 серпня 2016 року?

— Співпадає.

— Чи були ви присутні при переписці ваших адвокатів з заявницею Діаною Геннадіївною Поліщук 4 листопада 2021 року, та що було нею повідомлено щодо даного кримінального провадження та обставин надання більш об’ємної інформації?

— Так, при першій переписці, яка відбувалась 04 листопада 2021 року між адвокатами і Діаною Геннадіївною Поліщук, я був присутній. І в цій переписці Діана Геннадіївна прямо повідомляла, що її шантажують її бувший чоловік та детективи НАБУ на вчинення провокативних дій відносно мене. І саме в цій переписці вона зазначала, що її матір погрожують посадити на 10 років, ваша честь, якщо вона не допоможе вчинити відносно мене провокативних дій.

Також Чаус на запитання адвоката щодо реєстрації Кримінального провадження в ЄРДР зазначив, що Кримінальне провадження щодо нього зареєстровано о 15:07. Водночас відомо, що Діана Поліщук із колишнім чоловіком прибула до НАБУ писати заяву про злочин тільки о 16 годині, і це зафіксовано у протоколі її допиту.

При цьому Чаус неодноразово вказує, що домовлявся із Поліщуком про отримання грошей у борг під розписку на будівництво. Та й загалом екссуддя  зазначив, що Поліщук переслідував свої особисті мотиви, спеціально провокував та намагався підставити Чауса.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(445) "Чаус неодноразово вказує, що домовлявся із Поліщуком про отримання грошей у борг під розписку на будівництво. Та й загалом екссуддя  зазначив, що Поліщук переслідував свої особисті мотиви, спеціально провокував та намагався підставити Чауса." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Чаус неодноразово вказує, що домовлявся із Поліщуком про отримання грошей у борг під розписку на будівництво. Та й загалом екссуддя  зазначив, що Поліщук переслідував свої особисті мотиви, спеціально провокував та намагався підставити Чауса.

У чому суть справи Чауса?

У серпні 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса на “хабарі у 150 тисяч доларів”. Справу кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. За це йому загрожує позбавлення волі від 8 до 12 років.

Власне, гроші, які отримав Чаус, були виявлені у двох скляних банках, які суддя нібито особисто закопував у дворі власного дому.

10 серпня 2016 року керівник САП склав письмове повідомлення про підозру судді. Вже 6 вересня Верховна Рада зняла недоторканність із Чауса, а Солом’янський суд дозволив його затримати, але на той момент екссуддя вже втік з України. Інтерпол оголосив Чауса в розшук у листопаді 2016 року, а через кілька місяців — 1 березня 2017 року — його затримали у Кишиневі. 

Детективи НАБУ передали в Генпрокуратуру документи для екстрадиції Чауса з Молдови, однак самої екстрадиції так і не сталося — Чаус просив політичного притулку в Молдові, й 15 березня 2021 року ця країна остаточно відмовила екссудді у прихистку. 

А вже 3 квітня того ж року стало відомо, що Чауса викрали із Кишинева. Його адвокат розповів, що група невідомих озброєних чоловіків схопила екссуддю в центрі міста. Згодом у міністерстві внутрішніх справ Молдови дійшли висновку, що Чауса викрали іноземні громадяни, які виїхали в Україну.

30 липня 2021 року Чаус знайшовся у селі Мазурівка на Вінничині. За словами голови Мазурівської сільської ради Валерія Груньківського, він прийшов до будівлі сільради сам, у брудній спідній білизні і розповів, що його викрали. Відтоді розпочався план-перехоплення екссудді. Зрештою детективи НАБУ затримали екссуддю у лікарні «Феофанія» та відправили у СІЗО. 

4 серпня 2021 року суддя Антикорсуду призначив йому запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт, а також зобов’язав здати закордонні паспорти та носити електронний браслет. А в листопаді справу передали до ВАКС.

26 листопада 2021 року відбулось перше підготовче засідання, на яке Чаус прийшов у бронежилеті. Екссуддя перебував під посиленою охороною та захистом СБУ. Відтоді розгляд справи рухався повільно. Деякі засідання переносились через хворобу Чауса або його адвокатів, інші проходили у закритому режимі. Лише у січні 2022-го екссуддя зачитав свою вступну промову, а потім розгляд ще неодноразово переносився через початок повномасштабного вторгнення росії.

Чаус відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку колишнього регіонала Юрія Іванющенка, ув’язненням ексзаступника голови Дніпропетровської ОДА Геннадія Корбана та іншими резонансними справами. 

Допит Чауса слухала Оксана Копійчук, юридична радниця Transparency International Ukraine