Сьогодні активісти антикорупційних організацій у костюмах лижних інструкторів та героїв мультфільмів пікетували Верховну Раду з вимогою припинити фальсифікації виборів аудитора для Антикорупційного Бюро.

Учасники акції: “лижні інструктори”, “сноубордисти”, “свинка Пепа”, “шрек”,  “черепашки ніндзя” та інші герої мультфільмів пропонували себе в якості кандидатів у комісію з аудиторів Бюро, яка, на їхню думку, формується непрозоро та із порушеннями законодавства.

Активісти звинувачують дві парламентські партії – Народний фронт та Блок Петра Порошенка – у спробі зробити аудитором за парламентською квотою маловідомого іноземного консультанта з питань безпеки із неоднозначною репутацією, який уже взявся критикувати роботу Бюро.

Йдеться про такого собі британця Найджела Брауна, чиє прізвище вперше назвав голова фракції БПП Ігор Гринів під час розгляду у Раді питання призначення аудитора НАБУ. Сам Браун відмовляється відповідати на питання, хто його запросив в Україну і чому саме він, комерційний консультант російських олігархів, має бути обраний від українського парламенту проводити аудит незалежного правоохоронного органу.

“Хто такий містер Браун? Який у нього досвід? Чи є він самостійною фігурою? Він не дає прямої відповіді на ці питання і це нагадує ситуацію із бізнесменом, який виявився “лижним інструктором”, з яким за Януковича хотіли підписати мільярдний контракт на будівництво LNG терміналу, – обурюється одна із учасниць акції Дарина Каленюк з Центру протидії корупції. “Пан Браун дивним чином був присутній щоразу його кандидатуру мали розглянути чи то в Раді, чи то в Комітеті. Викликає великі сумніви його самостійність. Як зайнята людина, яка знаходить час та гроші аби тричі протягом 1,5 місяці приїжджати в Україну? Все це схоже на реалізацію певного плану, в якому за фасадом “іноземного незалежного професіонала” проштовхують лояльну та підконтрольну людину, руками якої і вбиватимуть Антикорупційне бюро”, – додає одягнута в шолом Каленюк, яка в одній руці тримає лижі, а в іншій – плакат із “Парубій, зроби мене аудитором НАБУ!”.

Нагадаємо, за законом, єдиним способом звільнити чинного директора Антикорупційного бюро Артема Ситника є негативний звіт про його роботу, підготовлений комісією з трьох аудиторів, делегованих Парламентом, Урядом і Президентом.

Скандал із призначенням аудитора за парламентською квотою розгорівся після того, як фракції Народний фронт та Блок Петра Порошенка знехтували відібраним профільним Комітетом аудитором та висунули замість нього власну узгоджену кандидатуру – Найджеда Брауна.

Пан Браун не брав участі у конкурсі і не був підтриманий рішенням Антикорупційного комітету. Більше того, Комітет, за результатами відкритого відбору, розпочатого в грудні минулого року, визначився і обрав зовсім іншого кандидата в аудитори Бюро – чинного заступника генерального інспектора США Роберта Сторча, який має багаторічний досвід у проведенні аудитів ФБР та Інтерполу. Утім, через відсутність голосів спікеру Ради довелося повернути це питання на доопрацювання Комітету, який, для більшої впевненості у позитивному результаті, доукомплектували трьома додатковими депутатами від БПП.

На першому ж засіданні комітету ці депутати почали наполегливо вимагати розглянути кандидатуру Брауна та рекомендувати її Парламенту. Після невдачі частина комітетчиків вдалася до провокації: нардепи зібралися на таємне “засідання” і “проголосували” за кандидатуру Брауна з порушенням закону. І хоча таке “рішення” не має жодної юридичної сили, спікер Парламенту Андрій Парубій таки поставив його на голосування минулого сесійного тижня. І знову в Раді не вистачило голосів для його розгляду.

“Символічно, що заколотники збиралися на своє підвальне збіговисько і ухвалили підтримку Брауна саме 16 березня. Три роки тому так само, тільки 16 січня, збиралися налякані спільники Януковича і голосували за диктаторські закони. Тепер ми маємо іще і “комітетське рішення від 16 березня” про аудитора НАБУ. Наслідки від обох рішень практично ті самі, – пояснює уже другу мирну акцію протесту Катерина Бутко з Автомайдану. У день розгляду в Раді кандидатури Найджела Брауна активісти АвтоМайдану блокували виїзд парламентарів з Ради.

Активісти не виключають, що спікер знову “підіграє” заколотникам та поставить на голосування “фейкове” рішення частини депутатів Антикорупційного комітету. Цим рішенням Парламенту пропонується на розгляд дві кандидатури, замість однієї, яка перемогла у чесному конкурсі. Після демаршу і махінацій, до яких вдалися найбільші парламентські фракції – БПП та НВ – не важко здогадатися, хто з потенційних аудиторів набере більше голосів – говорять організатори акції.

“Сьогоднішній парад мультяшних героїв, які теж “просяться в аудитори НАБУ”, – віддзеркалення безладдя, започаткованого нардепами від Президента. Влада, налякана останніми гучними затриманнями, своїми руками перетворила конкурс на аудиторів в абсурд. За цією мильною оперою спостерігають всередині країни і далеко за її межами, зокрема в центральному офісі глобального Трансперенсі Інтернешнл. Поява “лижних інструкторів” та фальсифікація процедури вибору аудитора уже підірвали довіру суспільства до їх майбутньої оцінки. Рештки цієї довіри можуть втратити і люди, які потрапили в керівництво Ради завдяки загиблим на Майдані активістам., – пояснює Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна. Ціль цієї вистави – отримати зговірливого аудитора, який підпише потрібний висновок і виконає таким чином політичне замовлення зі “вбивства” Антикорупційного органу.”

Активісти наголошують, що грубі порушення та інтриги під час вибору кандидатури в аудитори НАБУ роблять всю процедуру та будь-які висновки аудиторів сумнівними і політично заангажованими. Вони називають спроби винести на голосування обох кандидатів – незаконними.

“Нашому комітету доручили вибрати аудитора. Ми провели конкурс, заслухали всіх претендентів і прозоро, більшістю голосів, підтримали кандидатуру американського прокурора Роберта Сторча. Тепер все це перекреслено одним бажанням вади проштовхнути свого кишенькового аудитора. Інакше, ніж страхом, таку поведінку пояснити неможливо. Я закликаю всіх колег по парламенту прийти до тями і не грати в цю брудну гру зі знищення Антикорупційного Бюро. Довірити перший аудит ми маємо тільки професійній та позбавленій політичного кураторства людині, висновок якої буде незалежним та неупередженим. Якщо у президента так хочуть пана Брауна бачити серед аудиторів Бюро – Порошенко може зробити це самостійно і делегувати його в комісію за своєю квотою”, – говорить керівник Антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

Як відомо, відповідно до закону “Про Національне антикорупційне бюро України” президент, Верховна Рада та Кабінет міністрів щороку визначають по одному члену комісії з числа осіб, які мають значний досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях, володіють необхідними знаннями та навичками для проведення такої оцінки (аудиту), а також мають бездоганну ділову репутацію.

18 березня, після скандалів з вибором аудитора від Парламенту, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оголосив пошук аудитора для НАБУ від кабміну.

“Розпочали відбір аудитора для НАБУ від Кабміну. Олександр Саєнко і Павло Петренко зустрілись із представниками громадськості щодо відкритого відбору представника від уряду до складу комісії, яка буде проводити незалежну оцінку роботи НАБУ”, – написав Гройсман у своєму Фуйсбуці.

За його словами, дуже важливо, щоб цей відбір був максимально прозорим заради того, щоб обрати дійсно достойного і професійного кандидата із бездоганною репутацією і професійними навичками. “Очікую на конструктивний діалог влади і громадськості та обрання по-справжньому відповідального представника”, – додав прем’єр.