Наскільки масштабною є політична корупція у Великобританії та які результати організованої протидії корупції? Такими були ключові питання лекції «Світовий досвід: політична корупція у Великобританії. Уроки для України», яка відбулася 15 березня в Києво-Могилянській академії. Про особливості британського законодавства й лазівки у владу для корумпованого бізнесу розповідав Дункан Хеймс, директор з питань політики представництва глобальної антикорупційної мережі Transparency International у Великобританії.

Значення проактивності громадян в антикорупційній боротьбі у вітальному слові відзначила Міріам Космель, керівник проектів Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні та Білорусі. «Як ми можемо об’єднати інституційні й законодавчі зміни, уже зараз різними способами й зусиллями здобути прихильність кожного члена суспільства в боротьбі з корупцією та зупинити цю проблему номер один в Україні», – зауважив Андрій Слюсар, керівник програми протидії топ-корупції Transparency International Україна й модератор зустрічі.

На думку Дункана Хеймса, британський досвід боротьби з корупцією навряд цілком спрацює в Україні через відмінну історію й культуру: «Минуле нагадує нам, що корупція прагне формувати майбутнє. Корупція розвивається, а відтак антикорупційна робота має бути процесом, а не набором чарівних важелів, які потрібно тягнути лише один раз». Деякі політичні партії Великобританії спираються радше практику «приватизації» посад 17 століття , аніж на сучасний закон: чимало з них відкрито продають привілейований доступ до уряду.

Для Сполученого Королівства політична корупція й корпоративний сектор, що тримається на хабарях,  досі лишаються предметом активних розслідувань. Через слабкі захисні механізми від відмивання злочинних активів Лондон є привабливим фінансовим центром для корупціонерів з усього світу, серед яких чимало утікачів з України.

Серед успіхів у боротьбі з корупцією – прозорість пожертв партій з 2001 року. Проте Дункан Хеймс вважає це скоріше рефлекторною реакцію на корупційні скандали.

У Великобританії немає жодних обмежень на політичні внески, на відміну від США або Франції. Тому залежність політичних партій від невеликої групи донорів уможливлює корупцію. Погрожуючи зупинити пожертвування, спонсори з бізнес-кіл тиснуть на вигідні для них курси дій та рішення. При цьому внески легко зробити іноземцям – варто лише бути зареєстрованим для «ведення бізнесу» у Великобританії.

Показовим став референдум щодо членства Великобританії у ЄС: більше половини з внесків на кампанію прийшли лише від 10 донорів. Разом із цим 59% британців прагнуть повної заборони фінансової підтримки партій від приватного сектору, за даними Барометру світової корупції 2016 року.

Аби повернути свою актуальність у нестабільному світі, Дункан Хеймс рекомендує партіям спромогтися повернути довіру громадян: «Боротьба з корупцією вимагає зміну складу розуму й правок до законів, які неможливі без повної підтримки політичних партій та їхніх кандидатів».

Лекція була організована Transparency International Україна за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україна та Білорусі