Учора, 24 листопада, Україна отримала від Міжнародного валютного фонду новий транш у $700 млн. Уже ввечері на сайті Фонду оприлюднили Меморандум, який містив усі обіцянки та зобов’язання, що їх взяла на себе наша країна для отримання такої фінансової допомоги.

ТІ Україна проаналізувала цей документ і визначила найважливіші пункти про боротьбу з корупцією, які Україна повинна виконати в обмін на фінансову підтримку. 

  1. Передусім варто згадати про обіцянки щодо конкурсу САП. До кінця листопада завершити конкурс і обрати інституції керівника, а також законодавчо передбачити процедуру зовнішнього аудиту САП. Навіть більше: до кінця березня Україна зобов’язується змінити законодавство щодо обрання голови САП, вдосконалити процедуру і надати в ній вагому роль незалежним експертам з міжнародним досвідом. Здається, МВФ читав усі наші заклики до влади за останні півтора року щодо цього питання.
  2. Позбавити ОАСК можливості розглядати деякі категорії справ національного рівня. Це робитиме Верховний Суд як суд першої інстанції та Велика Палата Верховного Суду як апеляційний суд.     До цього протягом багатьох років представників влади закликали експерти, у тому числі й ТІ Україна. Окружний адміністративний суд Києва відомий як своїми рішеннями, так і кількістю кримінальних проваджень щодо суддів, які там працюють. І досі, коли ідеться про ОАСК, жодні обіцянки влади не привели до реальних результатів.
  3. До кінця березня 2022 Україна зобов’язується вдосконалити та забезпечити відкритий доступ до інформації про бенефіціарну власність, щоб протидіяти відмиванню грошей.
  4. А ще влада таки зобов’язується провести аудит Фонду боротьби з COVID-19. Аудитори мають перевірити витрати на дороги із фонду COVID-19 до кінця грудня. Йдеться про неабияку суму — 13,3 млрд грн. Про таку перевірку говорили ще в 2020-му, однак жодних звітів ми так і не побачили. А дуже хотілося б.

Сподіваємось, що українська сторона дотримається своїх обіцянок. Деякі з них звучать уже не вперше, однак, можливо, саме цього разу все-таки піде, як треба. Тримаємо кулаки.