Попри те, що конкурс з обрання управителя «Моршинської» відбувся ще в березні, ТОВ «Карпатські мінеральні води», яке перемогло, так і не почало процес управління цим арештованим активом.

Про це стало відомо з  відповіді на запит Transparency International Ukraine до АРМА.

Так, в Агентстві нам повідомили, що після перемоги в конкурсі ТОВ «Карпатські мінеральні води» з 3 травня 2023 року був укладений договір з оцінювачем ПП «Габʼяно» та розпочалася процедура оцінки цих активів та рецензування звіту. 

Таким чином, оцінка цього арештованого активу російського олігарха Михаїла Фрідмана триває вже майже 4 місяці. 

Тут варто нагадати, що корпоративні права на бізнес «Моршинської» слідчий суддя передав в управління АРМА ще 11 листопада 2022 року, а управителя для цього майна обрали 10 березня 2023-го.

«Ця історія показує нам, що процес визначення управителя активами потрібно вдосконалювати та пришвидшувати, — переконаний юридичний радник TI Ukraine Павло Демчук. У травні 2023 року тодішній тимчасовий очільник АРМА Жоравович наголосив, що за новими правилами Агентства термін після ухвали суду до передачі активу управителю має складати 25 робочих днів. Але, як бачимо, у цій справі це не спрацювало». 

Читайте також: АРМА МОЖЕ САМОСТІЙНО ПРИЗНАЧАТИ ДИРЕКТОРА У СПРАВІ «МОРШИНСЬКОЇ». ЩО З ЦИМ НЕ ТАК?

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(428) "У травні 2023 року тодішній тимчасовий очільник АРМА Жоравович наголосив, що за новими правилами Агентства термін після ухвали суду до передачі активу управителю має складати 25 робочих днів. Але, як бачимо, у цій справі це не спрацювало" ["quote_author"]=> string(23) "Павло Демчук" }

У травні 2023 року тодішній тимчасовий очільник АРМА Жоравович наголосив, що за новими правилами Агентства термін після ухвали суду до передачі активу управителю має складати 25 робочих днів. Але, як бачимо, у цій справі це не спрацювало

Павло Демчук

Саме тому, на думку експертів TI Ukraine, особливо важливо дотримуватися прозорості та зваженості рішень про визначення певної особи управителем активу. А відповідні положення Закону про АРМА змінювати.

Кабміну потрібно розробити порядок, який визначатиме:

  • вимоги до документів, які мають подавати зацікавлені в участі у конкурсі особи; 
  • строки та порядок прийняття рішень про оголошення конкурсу, а також інші питання, пов’язані з його проведенням;
  • порядок ознайомлення з інформацією про активи, щодо яких оголошується конкурс на управителя;
  • критерії та методологія оцінювання пропозицій учасників конкурсу;
  • порядок опублікування рішень щодо результатів конкурсу на управителя та договорів, що із ними укладаються;
  • публічність засідань конкурсної комісії.

Крім цього, навіть після передачі активів «Моршинської» управителю, він все одно не зможе ефективно виконувати свої повноваження. Адже за законом управитель повинен узгоджувати свої дії з власником, у випадку «Моршинської» — із підсанкційним олігархом Фрідманом. Це безперечно потрібно виправити, і в парламенті зареєстровані відповідні законодавчі ініціативи.