Агентство з розшуку та менеджменту активів шукатиме управителів арештованим майном за новими правилами. Відтепер не лише компанії із шортлиста, а будь-які учасники долучатимуться до конкурсу виключно в електронній формі.

Вже два роки команда Transparency International Ukraine опікується прозорістю в управлінні арештованими активами та підтримує становлення й розвиток АРМА. Ми неодноразово звертали увагу на закритість деяких процедур Агентства в рамках нашого проєкту Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами” за підтримки Єврокомісії.

Після багатьох зустрічей, рекомендацій і публічних виступів і експертних обговорень (і не лише наших) Агентство нарешті вирішило:

скасувати всі старі правила та процедури конкурсних відборів управителів арештованого майна і ухвалити нові стандарти.

Раніше Агентство з розшуку та менеджменту активів працювало за процедурою попередньої авторизації. Тобто, якщо представник бізнесу хотів управляти арештованим майном, він подавав пакет документів до АРМА. Агентство розглядало і додавало його до переліку — шортлиста. Коли за рішенням суду Агентство отримувало актив для управління, усіх зареєстрованих запрошували долучитися до конкурсу.

Втім ані потенційні компанії-управителі не з шортлиста, ані громадськість і ЗМІ про це не знали. Єдине, після укладення договору з управителем АРМА публікувала документ на ProZorro.

Відтепер АРМА не проводитиме конкурсів з відбору управителів арештованим майном серед авторизованих компаній. 

Нові правила конкурсного відбору передбачають подання документів будь-якими учасниками виключно в електронній формі з електронним цифровим підписом.

Це рішення АРМА важливе, бо відбір управителів для арештованих активів має бути максимально прозорим. З новим підходом з’являється більше шансів для конкуренції потенційних управителів, коло учасників теоретично необмежене, кращі можливості для громадського контролю. Активна громадськість зможе бачити й впливати на участь потенційно ризикових управителів. 

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78

 

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(278) "Нові правила конкурсного відбору передбачають подання документів будь-якими учасниками виключно в електронній формі з електронним цифровим підписом." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Нові правила конкурсного відбору передбачають подання документів будь-якими учасниками виключно в електронній формі з електронним цифровим підписом.