7 жовтня судді Вищого антикорупційного суду Леся Федорак, Ігор Строгий та Віктор Маслов звернулися до генпрокурорки Ірини Венедіктової та Вищої ради правосуддя щодо тиску і втручання в їхню роботу, зокрема пов’язаного з небезпекою для життя та здоров‘я. 

Йдеться про втручання екснардепа Мартиненка і компанії в роботу суддів. З цією справою пов’язали вибух на території суду, на місці де зазвичай паркує своє авто головуюча у справі суддя Федорак. Інцидент стався в ніч на 1 жовтня.

У заяві суддів йдеться про те, що захисники систематично затягують процес безпідставними клопотаннями, порушують порядок, критикують суддів у ЗМІ. Один із адвокатів ще до завершення розгляду справи стверджував про порушення суддями права на захист та ініціював питання щодо притягнення суддів до кримінальної відповідальності.

Хіба вже всі законні методи закінчилися? 

ВАКС є професійним і дієвим органом антикорупційної інфраструктури України. Ми розуміємо, що саме ефективність Антикорсуду змушує фігурантів справ вдаватися до протизаконних дій. Судді заслуговують на гарантії безпеки та своєї незалежності, аби бути здатними якісно виконувати свою роботу.

ТІ Україна закликає Генеральну прокурорку якнайшвидше розпочати активне розслідування, разом зі слідством встановити причетних і добитися належного покарання. А Службу судової охорони докласти максимум зусиль для захисту суддів і їхніх родин, таким чином реалізувавши гарантію, прописану на рівні законодавства.

Безпека суддів лежить в основі їхньої незалежності та ефективності.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(395) "Ми розуміємо, що саме ефективність Антикорсуду змушує фігурантів справ вдаватися до протизаконних дій. Судді заслуговують на гарантії безпеки та своєї незалежності, аби бути здатними якісно виконувати свою роботу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ми розуміємо, що саме ефективність Антикорсуду змушує фігурантів справ вдаватися до протизаконних дій. Судді заслуговують на гарантії безпеки та своєї незалежності, аби бути здатними якісно виконувати свою роботу.