Transparency International Ukraine переконана, що президенту варто застосувати вето до прийнятих законів 9534 та 9587-д, які суттєво обмежують доступ громадськості до декларацій та зменшують відповідальність за порушення при декларуванні.

5 вересня народні депутати 329 голосами підтримали у другому читанні та в цілому головний законопроєкт 9534 про повернення е-декларування. Також 305 голосів віддали за законопроєкт 9587-д про зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та інших законів, які запроваджують автоматизовану відповідальність за неподання декларацій.

На превеликий жаль, під час ухвалення обох законопроєктів парламентарі проголосували ЗА положення, які підривають ефективність відновленого електронного декларування зсередини. І ось буквально кілька вже відомих маркерів, які вказують на деструктив прийнятих законопроєктів.

Так, попри усі заклики громадськості, законодавцям не вистачило 27 голосів для того, аби відкрити Реєстр декларацій уже зараз, а не через рік. Відповідна правка № 371 до основного законопроєкту 9534, ініційована Головою Комітету з питань антикорупційної політики Анастасією Радіною, провалилася, набравши всього 199 голосів.

Крім цього, нардепи підтримали правку до законопроєкту 9587-д, згідно з якою після сплати штрафу у 17–42,5 тис. грн при брехні в декларації на суму до 1 млн 342 тис. грн порушник уже навіть не буде вважатись таким, який притягувався до відповідальності.

Так само у відкритих джерелах повідомляли про інші потенційно руйнівні правки, які були враховані народними обранцями. Але в громадськості досі немає можливості ознайомитися із текстами прийнятих документів, щоб виявити та просигналізувати про всі наявні в них ризики.

Звісно, Transparency International Ukraine зі свого боку проаналізує офіційно затверджені тексти обох документів та вийде із власними пропозиціями до Президента. Проте вже зараз ми вважаємо прийняті документи безперечно деструктивними, тож вони потребують суттєвого доопрацювання. Більше того, на нашу думку, не було забезпечено  необхідну прозорість законодавчого процесу і публічного контролю за змінами, які вносяться у такі важливі для України законодавчі акти.

Саме тому ми закликаємо Президента застосувати вето до прийнятих сьогодні законів та повернути їх на доопрацювання парламенту.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(477) "Transparency International Ukraine зі свого боку проаналізує офіційно затверджені тексти обох документів та вийде із власними пропозиціями до Президента. Проте вже зараз ми вважаємо прийняті документи безперечно деструктивними, тож вони потребують суттєвого доопрацювання." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine зі свого боку проаналізує офіційно затверджені тексти обох документів та вийде із власними пропозиціями до Президента. Проте вже зараз ми вважаємо прийняті документи безперечно деструктивними, тож вони потребують суттєвого доопрацювання.