29 червня народні депутати підтримали пропозиції Володимира Зеленського щодо посилення відповідальності за недостовірне декларування до законопроєкту №4651. ЗА — 315 голосів.

Нагадаємо, що раніше Президент ветував редакцію, ухвалену парламентом. Ми підтримали таке вето, оскільки поправки депутатів руйнували систему е-декларування.

Перша пропозиція Президента стосувалась виключення з тексту раніше засуджених норм, які створювали критичну прогалину у декларуванні активів членів сім’ї. 

Друга пропозиція Президента полягала у додаванні до переліку можливих санкцій за неподання декларації позбавлення волі на 1 рік. 

Раніше головний Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради теж врахував такі рекомендації.

Варто зазначити, що Венеційська комісія вже раніше вказувала, що подальше збільшення санкцій може бути необхідним, але недостатнім без належного функціонування антикорупційних органів. Тож у своєму висновку Венеційка заохотила українську владу продовжувати посилювати ці інститути та механізми. 

Таким чином, ситуація із відповідальністю за недостовірне декларування покращилась. Для того, щоб вона запрацювала на практиці, необхідна належна перевірка майбутніх декларацій і злагоджена робота антикорупційної інфраструктури. 

ТІ Україна продовжуватиме стежити за тим, як реалізовуватиметься принцип невідворотності покарання за брехню у деклараціях.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(266) "Раніше Президент ветував редакцію, ухвалену парламентом. Ми підтримали таке вето, оскільки поправки депутатів руйнували систему е-декларування." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Раніше Президент ветував редакцію, ухвалену парламентом. Ми підтримали таке вето, оскільки поправки депутатів руйнували систему е-декларування.