24 лютого представники державних інституцій та громадських організацій підписали Меморандум про співпрацю у розбудові механізму перевірки інформації про кінцевих бенефіціарних власників та створення першої Транснаціональної електронної лабораторії (ТеЛАБ).

Від Трансперенсі Інтернешнл Україна документ підписав виконавчий директор організації Андрій Боровик.

Меморандум укладено строком на 3 роки. Він окреслює основні напрями співпраці між сторонами, які мають на меті створити екосистему механізму проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників з метою протидії корупції, відмиванню коштів, шахрайству, ухиленню від сплати податків та іншим злочинам, що пов’язані з фіктивною діяльністю компаній.

Для досягнення цієї мети буде створена Транснаціональна електронна лабораторія (TeЛАБ). Це офіційна платформа для комунікації та тестування інноваційних технологій між урядовими структурами, громадськими організаціями, бізнесом та експертами на міжнародному рівні, що працюватиме на засадах електронного офісу.

Основні напрями діяльності ТеЛАБ:

1) правові: аналіз та розробка законодавства на міжнародному та національному рівнях;

2) організаційні: вироблення політик та процедур, аналіз бізнеспроцесів для інтеграції ресурсів, напрацювання методик проведення експертиз;

3) технічні: розробка, тестування та впровадження технічних рішень;

4) моніторинг ефективності діяльності.

Крім Національного банку, такі зобов’язання взяли на себе також Міністерство юстиції, Міністерство цифрової трансформації, Держфінмоніторинг, ДП «Національні інформаційні системи». Серед партнерів від громадського крім  громадської організації “Трансперенсі Інтернешнл Україна” свої підписи залишили також представники громадської організації “Разом проти корупції”, Open Up Ukraine, YouControl, Міжнародного фонду “Відродження”, OpenOwnership, Innovating Governance Association (Австрія).

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(555) "Меморандум окреслює основні напрями співпраці між сторонами, які мають на меті створити екосистему механізму проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників з метою протидії корупції, відмиванню коштів, шахрайству, ухиленню від сплати податків та іншим злочинам." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Меморандум окреслює основні напрями співпраці між сторонами, які мають на меті створити екосистему механізму проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників з метою протидії корупції, відмиванню коштів, шахрайству, ухиленню від сплати податків та іншим злочинам.