У відповідь на маніпулятивну інформацію, поширену народним депутатом від “Слуги Народу” Олександром  Дубінським, публікуємо позицію організації.

Transparency International Ukraine акредитований представник глобального руху, що працює та звітує за міжнародними стандартами. Що три роки глобальне Transparency International переглядає акредитацію української організації, спираючись на низку даних, зокрема фінансових і від аудиторів.

Щороку в організації відбувається аудит за результатами діяльності. Окрім того, грантодавці та міжнародні партнери запрошують аудиторські фірми, щоб перевіряли діяльність ГО у конкретних проєктах.

Лише за останні 2 роки подібні перевірки ініціювали Європейська комісія, SIDA, GIZ, Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні, Pact та UNDEF. Реалізовували ці перевірки фахівці з великих українських і міжнародних фірм, зокрема PwC.

У різні періоди аудитори підтверджували, що “інформація у фінансовій звітності відображена достовірно, в усіх суттєвих аспектах”, “фінансова звітність надає правдиву та неупереджену інформацію про фінансовий стан”, “відповідає стандартам бухгалтерського обліку” тощо.

Нагадаємо, що ми багато років докладаємо зусиль для зниження рівня корупції в Україні.

Серед змін, до яких долучилася ТІ Україна — реформа публічних закупівель і продажів. Електронні системи Prozorro та Prozorro.Sale визнані одними з найкращих у світі та отримали багато міжнародних відзнак. Сьогодні вони заощаджують та приносять у державний бюджет мільярди гривень. Також організація брала участь у розробці та адвокації низки законодавчих змін, які сприяли становленню незалежних і професійних антикорупційних органів.

Діяльність організації зі зменшення можливостей для корупції не дає високопосадовцям, зокрема деяким народним депутатам, реалізовувати корупційні схеми та посилювати вплив олігархічних груп на державні процеси.

Очевидно, що проти дієвих громадських організацій здійснюється систематична дискредитація. Непоодинокі випадки побиття активістів, підпал майна, маніпулювання інформацією. Це різні форми тиску, спрямовані на перешкоджання активному кластеру суспільства.

Transparency International Ukraine розуміє обставини, в яких доводиться працювати. Організація у своїй діяльності спирається на законодавство України та норми міжнародного права. Ми поважаємо право держави на контроль у податковій сфері та за потреби готові надати всю необхідну інформацію.