Минає другий місяць президентства Зеленського. Тож саме час підсумувати, які антикорупційні кроки зробили, а які антикорупційні обіцянки виголосили. Яким був перший місяць можна згадати тут – http://bit.ly/zelfirstmonth 

Нарешті перезапуск НАЗК. В Офісі президента анонсували перезавантаження агентства, зміни кількісного складу, інструментів, якими користуються співробітники. Руслан Рябошапка зазначив, що законопроєкт вже готовий.

Незаконне збагачення 2.0. Зеленський вдруге вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт. Однак вже після того, як спікер Ради Парубій закрив останнє пленарне засідання Верховної Ради 8-го скликання. Раніше депутати його проігнорували, попри те, що він враховував зауваження Конституційного Суду та передбачав цивільну конфіскацію та, у разі розміру набутих активів понад 11,5 млн грн, покарання до 10 років.

Проєкт закону Президента уточнює юрисдикцію Вищого антикорупційного суду. За теперішнім законодавством, до Антикорсуду переходять всі справи щодо корупції від найнижчого до топового рівня службовців і посадовців. Це – близько 3500 справ. І це насправді буде відтягувати вироки топ-корупціонерам за справами НАБУ. Представництво ЄС в Україні, НАБУ та САП підтримали законодавчу ініціативу №10426.

Для розгляду цих законопроєктів Зеленський просив Парубія скликати позачергове засідання Ради. Проте Парубій пояснив, що законодавство не передбачає такої можливості, лише під час сесії Ради. Тож сподіваємося, що за це одразу візьметься вже новий парламент.

Що чекає команда Зеленського від нового парламенту? Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка сказав, що насамперед потрібно оновити й ухвалити закони про запобігання корупції, декларації, корупцію у політичному секторі, переглянути Кримінальний процесуальний кодекс, завершити судову реформу та посилити захист викривачів.

Зустрілися представники оновленої Нацради з питань антикорупційної політики. Серед них – керівники ключових антикорупційних та правоохоронних органів, бізнес-асоціацій та громадських організацій. Ключові тези можна прочитати тут.

☑ До початку роботи нової Ради обіцяють підготувати законопроєкти, аби розсекретити тендерні закупівлі у секторі безпеки й оборони та реформувати Службу безпеки України. За словами секретаря РНБО Олександра Данилюка, на «таємних» закупівлях заробляють гроші або неефективно їх використовують. У цих випадках, як у багатьох країнах світу, має бути застосований принцип мінімальної доцільної таємності.

Масова люстрація від Зеленського. Президент запропонував зміни до закону про очищення влади. За його пропозицією, люструвати потрібно всіх представників влади, які керували країною з 2014 по 2019 роки. Хоча в команді Зеленського чимало людей, які за такими критеріями теж підпадають під люстрацію. Посли «Великої сімки» G7 розкритикували цю ідею.

Натомість подання Зеленського про звільнення генпрокурора Юрія Луценка власне звільнення не спричинило. Чому так? За словами голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, у поданні немає підстав, які б дозволили відправити Луценка у відставку: особиста заява на звільнення, подання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) або Вищої ради прокурорів, заборгованість за аліментами. Нагадаємо, що головною причиною для звільнення у поданні зазначили відсутність юридичної освіти та достатнього досвіду в сфері права.

«Держава у смартфоні». Радник президента Михайло Федоров запропонував на зустрічі з представниками МВС, ДМС та Мін’юсту запровадити в Україні систему цифрової ідентифікації громадян. Це дасть змогу, зокрема, автоматичну верифікацію даних, електронний перепис населення, модернізацію сфери електронного підпису.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(460) "П’ять років минуло з часу ухвалення законодавства про запобігання корупції, законодавства щодо Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І вже час переглянути, провести роботу над помилками й рухатися далі." ["quote_author"]=> string(31) "Руслан Рябошапка" }

П’ять років минуло з часу ухвалення законодавства про запобігання корупції, законодавства щодо Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І вже час переглянути, провести роботу над помилками й рухатися далі.

Руслан Рябошапка