Сьогодні минає вже два роки, як набув чинності новий закон про оренду державного і комунального майна.

До 2020 року в Україні процвітав тіньовий ринок оренди державного та комунального майна. Це призвело до того, що 28 млн кв. м державної нерухомості або простоювало, або використовувалось за непрозорими схемами. Це площа 200 стадіонів “Олімпійський”.

Що змінилося?

Відбір орендарів державного або комунального майна почав відбуватися на електронних аукціонах у торговій системі Prozorro.Продажі за правилами абсолютної прозорості. Щобільше, громадяни нарешті отримали доступ до повної інформації про державну та місцеву оренду.

 

Ключові позитивні зміни закону:

* Ведення переліків майна, що йтиме під оренду, відбувається в єдиній електронній системі. Тепер українці бачать, скільки реального майна заплановано здати під оренду в їхніх громадах, і, врешті решт, з ким укладаються договори оренди і за скільки.

* Орендаря обирають через відкритий конкурс на електронному аукціоні, де основним критерієм вибору переможця є висока ціна. Це створює повноцінні рівні умови для бізнесу та дозволяє залучити більше коштів до державного та місцевих бюджетів.

* Усі договори оренди оприлюднюються на Prozorro.Продажі. Отже, в єдиному місці всі можуть навіть ознайомитись з текстами, умовами цих договорів.

Тож ще один великий корупційний ризик у законодавстві про оренду знищено.

А що говорять цифри?

За ці два роки було внесено до системи 64 200 об’єктів оренди та проведено понад 32 тисячі аукціонів з оренди державного та комунального майна, з них близько 75% успішних. Prozorro.Продажі зібрало на своїх майданчиках понад 16 тисяч орендарів.

Завдяки активності організаторів дохід від оренди публічної власності склав за ці два роки більше за 113 млн грн від укладених у системі понад 19 тис. договорів оренди. І це при загальній оголошеній вартості у 79,77 млн грн. Середнє збільшення мінімальної ціни (завершені аукціони) – 42,62 %.

До речі, на оренду комунального майна припадає 57,88 млн грн доходу від завершених аукціонів.

Здано в оренду 955,3 тис. кв. м площі державного та комунального майна.

Лідери з оренди

Найбільше організували успішних аукціонів з оренди державного майна за 2020-2022 – 953: Регіональне відділення ФДМУ по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях (з них завершених 614 на суму 4 млн грн, всього площі здано в оренду – 63,2 тис. кв. м).

Департамент по роботі з активами Дніпровської міської ради організував найбільше завершених аукціонів з оренди комунального майна за 2020-2022 – 503 процедури на суму 1,8 млн грн. Ідеться про 66,7 тис. кв. м площі.

Київ лідирує за кількістю оголошених аукціонів з оренди і державного, і комунального майна: 3479 аукціонів. Він же — лідер з доходу: 22,3 млн грн.

Антилідер (за винятком Криму) – Тернопільська область, яка на 276 аукціонах зоренди державного і комунального майна заробила 410 тис. грн.

Важливо розуміти, що передача державного і комунального майна в оренду на засадах прозорості та конкуренції прямо впливає на добробут громади і здатність покращувати інфраструктуру та комфорт на місцях.

Ця реформа стала черговим поштовхом до розвитку сфери і сподіваємося, у майбутньому ми зможемо побачити різку динаміку змін завдяки прийнятому закону.