UPD. Комісія продовжила прийом документів ще на 2 тижні. Тобто, усі охочі можуть надсилати документи до 20 грудня включно.

16 листопада розпочався прийом документів у конкурсі з обрання керівника Національного антикорупційного бюро. 

У кандидатів буде три тижні (21 день) від публікації оголошення, щоб зібрати й надіслати необхідні документи електронною поштою. Опісля комісія визначить, кого допустити до нього, а кого — ні.

Головні етапи конкурсу: тестування на знання законодавства та загальні здібності, практичне завдання та співбесіди — на відповідність критеріям доброчесності та компетентності. В результаті комісія вибере трьох кандидатів і внесе на розгляд прем’єр-міністру подання стосовно них.

“Transparency International Ukraine очікує, що комісія в адекватні терміни знайде професійного, аполітичного та доброчесного лідера для НАБУ.  Зі свого боку організація стежитиме за перебігом, щоб недоброчесні кандидати не потрапили на посаду, а сам конкурс відбувся без порушень. Адже сумнівні результати легко оскаржити, ми ж зацікавлені в обранні гідного керівника Нацбюро”, — зазначила Катерина Риженко, заступниця виконавчого директора з юридичних питань Transparency International Ukraine.

Директор НАБУ — важлива посада не тільки для антикорупційної системи, а й для України загалом. Саме директор НАБУ організовує та скеровує роботу детективів. Він несе відповідальність за роботу Бюро, зокрема стежить за законністю здійснюваних оперативно-розшукових заходів, досудового розслідування, а також додержанням прав і свобод осіб. Також він затверджує плани Нацбюро: перспективні, поточні та оперативні. 

Тому для якісної роботи НАБУ потрібен незалежний та кваліфікований директор, який повністю відповідає вимогам законодавства. Інакше під загрозою буде ефективність усієї антикор_системи.

Найбільший ризик конкурсу — це його затягування. Наразі у нас немає підстав бити на сполох, що цей ризик реальний, адже комісія рухається доволі оперативно: лише за останні 3 тижні затвердили регламент та методологію, обрали голову комісії та проголосували за оголошення про початок конкурсу. Однак поки конкурс офіційно не розпочався і члени комісії ще не почали працювати безпосередньо з кандидатами, ми не можемо стверджувати, що такий ризик геть відсутній. 

Прецедент з конкурсом САП показує, що якщо це грає на руку комісії, затягнути конкурс можливо навіть за найбільш абсурдних підстав. Але зараз є усі підстави вірити, що члени конкурсної комісії розуміють важливість оперативного завершення конкурсного відбору та дотримання зобов’язань України перед ЄС.

Водночас є й об’єктивні ризики для затягування — віялові відключення світла та нестабільний інтернет. Також загрозу несе непроголосований сумнозвісний “законопроєкт Клочка” №7654. Він потенційно підриває засади політичної незалежності директора НАБУ, змінюючи вимоги до кандидатів. Якщо депутати проголосують “за”, усі напрацювання конкурсної комісії можна буде вважати марними.

Нагадаємо, голова комісії — Микола Кучерявенко, його заступниця — Карен Грінавей, секретар — Олексій Савчук. Конкурс на посаду Директора НАБУ розпочався ще до повномасштабної війни, після 24 лютого призупинився і відновив свою діяльність вже у серпні.