Хабарі бувають такі, що не сміятися з них просто заборонено. І тут не закопаною банкою Чауса з грішми єдиною. Корупціонери дивують своєю винахідливістю, аби уникнути покарання. Але буває так, що кмітливість все-таки не спрацювала.

Список незвичайних, дивних, смішних, часом сумних історій про хабарі:

✓ Хабарі авіаквитками

У Казахстані засудили інспектора міграційної поліції, який брав, скажімо так, тематичні хабарі. Він допомагав іноземцям швидше оформлювати документи для роботи, а вони натомість платили йому авіаквитками. Інспектор запланував собі подорожей з вартістю квитків близько $1000. Але так нікуди й не полетів. Його засудили на 7 років позбавлення волі.

✓ Сам собі крамниця

Виявляється, хабарі — це не тільки можливість отримати щось неправомірним шляхом. А ще й позбутися зайвих речей. Викладач однієї академії в Росії вимагав за оцінки «купити» у нього непотріб за списком. Наприклад, сертифікат на покупку в рибальській крамниці, касетний магнітофон, друкарську машинку і, навіть, шорти. Може, комусь зі студентів згодилося б? 

✓ Згубна любов

У колишнього віцегубернатора провінції у центральному Китаї була любов, яка зрештою його занапастила. Майже 80% його статків були у формі…нефриту. І своє захоплення він не приховував. Щодня чиновник одягав нефритове намисто й носив із собою в кишені маленький ліхтарик і збільшувальне скло, аби розглядати нові нефрити. А план робочих поїздок часто включав відвідування ринків із нефритом. І хабарі, звісно, він вимагав нефритами. Загалом, його колекція каміння була вартістю $1,6 млн. 

✓ Подарункове пакування для хабарів

І мова не про паперові конверти з грошима, а більш «художнє» оформлення хабарів. Кілька років тому Генпрокуратура писала, що спіймала кількох таких творчих корупціонерів. Одному поліцейському на Київщині намагалися дати хабар розміром $5 тис у коробці Raffaello. Вдвічі більше влізло у подарунковий набір Jack Daniel’s – такий хабар нібито вимагав працівник прокуратури в Кропивницьку. А в тубусі з-під ірландського віскі виявили $40 тис — хабар від працівника митниці.

✓ Шлунок не тільки для їжі…

…а й для корупційних грошей. У 2016 році начальник міграційної служби Хмельниччини вимагав 1600 грн за прискорене оформлення закордонного паспорта. Коли його затримувала СБУ, він спробував з’їсти хабар. Але не встиг. Більшість речових доказів все ж таки збереглася. 

✓ Пливи, хабаре, я за тобою повернусь

За ліцензію на виробництво й продаж алкогольних напоїв начальнику одного з відділів фіскальної служби в Києві заплатили хабар розміром 39 тис грн. Коли корупціонер отримав всю суму, до нього завітала СБУ. Його відволікли, коли він намагався викинути гроші в каналізацію. Комунальники допомогли витягнути частину хабара через люк на вулиці. Якби податківець мав більше часу, то, може, зробив би як індійський чиновник-інженер. Він ховав значну частину корупційних грошей та ювелірних виробів на суму $3,2 млн під плиткою підлоги в туалеті. 

✓ 350 мішків гною 

За підпис на документах для отримання земельної ділянки — хабар мішками гною. Так спіймали голову виконавчого органу одного із сільських округів Казахстану. Корупціонер точно мислив стратегічно. Адже 350 мішків добрива у 2017 році коштували близько $550. Але за “корисний” хабар чиновник отримав штраф у 30 разів більший. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(350) "Виявляється, хабарі — це не тільки можливість отримати щось неправомірним шляхом. А ще й позбутися зайвих речей. Наприклад, один викладач вимагав за оцінки купити в нього непотріб за списком." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Виявляється, хабарі — це не тільки можливість отримати щось неправомірним шляхом. А ще й позбутися зайвих речей. Наприклад, один викладач вимагав за оцінки купити в нього непотріб за списком.