Малайзійський суд визнав винним Наджиба Разака, який обіймав посаду прем’єр-міністра з 2009 по 2018 рік. Окрім 12-річного ув’язнення, він зобов’язаний сплатити штраф у розмірі понад $49 млн. 

Експрем’єра обвинувачують за сімома статтями, зокрема відмивання коштів, підрив довіри та зловживання владою. Усього відбувається п’ять судових процесів, у рамках яких Разаку висунули 42 обвинувачення. 

Процеси також пов’язані з державним фондом 1MBD, який створили у 2009 році за каденції Разака для прискорення економічного розвитку Малайзії. Проте, за версією слідства, гроші з держфонду пересилали на приватні рахунки та відмивали через офшорні компанії. Згодом купували нерухомість, ювелірні вироби, яхти. Тоді як перший судовий процес розглядав незаконний переказ $10 млн, наступний — вже розміром $731 млн.

Наразі малайзійська влада вважає, що усього з фонду зникли $4,5 млрд. Сам Наджиб Разак свою провину не визнає. 

Метою державного фонду була стимуляція економічного сектору через інвестування надходжень від бюджету та міжнародних інвестицій. Проте у 2015 році вперше розпочалися розслідування стосовно руху коштів 1MBD після невиплати ним розрахунків по бондах. 

На той момент прем’єром залишався Разак, і коли Малайзійське антикорупційне агентство було готове вручити йому судове розпорядження, Разак звільнив директора агентства та критиків 1MBD в уряді. Працівники організації були заарештовані під час рейду. 

Гучний корупційний скандал вплинув і на перебіг виборів 2018 року. Партію, яка керувала країною 60 років, змінила опозиція. Лише тоді розслідування були відкриті знову, а справа стала основним політичним пріоритетом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(453) "Процеси пов’язані з державним фондом 1MBD, який створили у 2009 році за каденції Разака для прискорення економічного розвитку Малайзії. Проте, за версією слідства, гроші з держфонду пересилали на приватні рахунки та відмивали через офшорні компанії. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Процеси пов’язані з державним фондом 1MBD, який створили у 2009 році за каденції Разака для прискорення економічного розвитку Малайзії. Проте, за версією слідства, гроші з держфонду пересилали на приватні рахунки та відмивали через офшорні компанії.