На порталі відображена інформація про корпоративні права, нерухомість, транспортні засоби та земельні ділянки та інші об’єкти, конфісковані у росіян або їхніх поплічників та передані урядом в управління Фонду державного майна. 

Реєстр також демонструє, на якому етапі підготовки до реалізації знаходиться певний актив: 

  • прийняття в управління Фондом;
  • реєстрація права власності;
  • підготовка до приватизації або оренди;
  • проведення аукціону. 

Запуск Реєстру підвищить рівень прозорості та допоможе відстежувати процеси, пов’язані з управлінням конфіскованими активами.

“З вересня минулого року суд конфіскував вже понад 1020 (про)російських активів. За даними порталу, відтоді в управління Фонду держмайна передали 136 об’єктів. Реєстр потенційно дасть змогу не лише дізнатись, на якому етапі підготовки до реалізації перебуває той чи інший актив. Він також допоможе зрозуміти, які активи досі не передані Фонду, та на якому етапі виникають труднощі, пов’язані з їх передачею та управлінням, — пояснює юридичний радник TI Ukraine Андрій Швадчак. — Тому ми обов’язково перевіримо, як цей додатковий інструмент допоможе в покращенні роботи з конфіскованими активами”.

Нагадаємо, що з 22 вересня Фонд держмайна самостійно прийматиме управлінські рішення щодо підсанкційного майна, але зміни до законодавства ставлять під загрозу його реалізацію.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(480) "Реєстр потенційно дасть змогу не лише дізнатись, на якому етапі підготовки до реалізації перебуває той чи інший актив. Він також допоможе зрозуміти, які активи досі не передані Фонду, та на якому етапі виникають труднощі, пов’язані з їх передачею та управлінням." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Швадчак" }

Реєстр потенційно дасть змогу не лише дізнатись, на якому етапі підготовки до реалізації перебуває той чи інший актив. Він також допоможе зрозуміти, які активи досі не передані Фонду, та на якому етапі виникають труднощі, пов’язані з їх передачею та управлінням.

Андрій Швадчак

Публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.