З четвертої спроби ФДМУ таки зміг провести аукціон, і конфіскована агрокомпанія російського олігарха все ж отримає нового власника.

8 липня успішно завершився аукціон з продажу 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Інвестагро» – колишнього активу російського титанового магната Михайла Шелкова. У лютому 2023 року суд стягнув цей та інші активи олігарха в дохід держави, а уряд передав їх Фонду держмайна для подальшої приватизації.

«Інвестагро» – аграрне підприємство на Дніпровщині і перший конфіскований підсанкційний актив, який намагалася реалізувати держава. Компанію тричі виставляли на продаж, однак всі спроби були неуспішні. На перші торги не з’явилися інвестори, а оголошений повторний аукціон скасував ФДМУ, щоб підвищити інвестиційну привабливість об’єкту. Власне, про всі перешкоди, які заважали продати «Інвестагро», ми раніше розповідали в окремій статті.

За рік Фонду держмайна вдалося знизити боргове навантаження на підприємство та зняти обтяження на майно. Проте й на третій аукціон ніхто не з’явився. І лише з четвертої спроби, після зниження стартової ціни на 50%, аукціон таки відбувся. Без конкуренції переможцем з пропозицією у 27 млн грн стала агропромислова компанія «Дніпроагро». Після підписання протоколу торгів інвестор має сплатити ціну продажу та укласти договір про придбання активу. 

Нагадаємо, що це четвертий успішний кейс проведення торгів з продажу колишніх російських активів. Раніше ФДМУ продав квартири того ж Шелкова і колаборанта Сальдо за 6,9 млн гривень та завод «ПентоПак» родини російсько-грецького олігарха Саввіді за 103 млн. 

Загалом на сьогодні в управлінні Фонду перебуває ще понад 770 конфіскованих активів, загальна оцінка яких досягає 3,2 млрд грн.

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(375) "«Інвестагро» – аграрне підприємство на Дніпровщині і перший конфіскований підсанкційний актив, який намагалася реалізувати держава. Компанію тричі виставляли на продаж, однак всі спроби були неуспішні." ["quote_author"]=> string(0) "" }

«Інвестагро» – аграрне підприємство на Дніпровщині і перший конфіскований підсанкційний актив, який намагалася реалізувати держава. Компанію тричі виставляли на продаж, однак всі спроби були неуспішні.