Напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну, розпочалась незалежна оцінка ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції. Перевірка потрібна, щоб встановити, зокрема, результативність за 2020-2021 роки.

Так, 24 січня 2022 року Комісія з проведення оцінки роботи НАЗК запустила свою роботу. Члени комісії встигли зустрітися з керівництвом та співробітниками НАЗК, НАБУ, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Громадської ради при НАЗК, громадських організацій та іншими стейкхолдерами, включно з Вищою Радою Правосуддя та Конституційного Суду, як вимагає закон. Однак з початком російської агресії зовнішній аудит припинився. 

А на початку літа незалежна комісія поновила оцінку роботи Нацагентства. Відповідно до оприлюдненого раніше Плану відновлення України, аудит завершиться вже на першому етапі Плану (він триває до кінця 2022 року), а результати будуть оприлюднені на сайті Кабінету Міністрів. 

Серед інших завдань Плану відновлення, НАЗК має: 

  • виконати рекомендації, надані за результатами аудиту НАЗК; 
  • публічно інформувати про стан їх виконання;
  • переглянути KPI НАЗК з урахуванням рекомендацій аудиту.

Нагадаємо, що комісія складається з трьох міжнародних експертів, призначених Кабміну 10 листопада 2021 року на основі пропозицій проєктів міжнародної антикорупційної технічної допомоги.