Transparency International Ukraine підготувала концепцію відбудови України. Вона втілює бачення, яким шляхом можливо розв’язати найбільші ризики в процесі відновлення країни. 

Ми проаналізували досвід інших країн в питанні повоєнної відбудови, основні недоліки та їхні причини. Та запропонували архітектуру процесу відбудови, яка має мінімізувати ризики під час реалізації проєктів відновлення.  

Основою майбутньої довіри до намірів і прагнень України стануть перші кроки на шляху до підготовки відбудови. А саме формування нового законодавчого поля та впровадження реформ і змін, частину яких багато років відкладали через неготовність політичних еліт країни. 

Зокрема висока увага буде прикута до виконання вимог ЄС (сім блоків реформ), виконання яких Євросоюз визначив як умову того, що Україна збереже статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Координувати відновлення України може незалежна Інституція з відбудови, яка буде:

  • розробляти стандарти і вимоги до проєктів відбудови; 
  • консультувати ініціаторів; 
  • адмініструвати проєкти; 
  • моніторити критичні точки їх реалізації; 
  • аналізувати та оцінювати реалізацію проєктів, розробляти рекомендації;
  • інформувати та звітувати про перебіг відбудови;
  • зв’язувати між собою всі сторони процесу відбудови: міжнародних партнерів, державу, виконавців проєктів (балансоутримувачів об’єктів), суспільство (кінцевих бенефіціарів відбудови).

Проєкти відбудови мають виконувати максимально відкрито та прозоро, із застосуванням електронних систем ідентифікації життєвого циклу проєкту. Такими інструментами можуть бути:

  1. Електронна система управління відбудовою — інформація про всі проєкти і їхні етапи в одному місці.
  2. Система електронних закупівель Prozorro – проведення всіх закупівель, що пов’язані з проєктами відбудови, за єдиними правилами і в одній системі.
  3. Геоінформаційний модуль та інші системи планування потреб відбудови.
  4. Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна.
  5. Аналітичні системи оцінки збитків та визначення потреб відбудови.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(491) "Основою майбутньої довіри до намірів і прагнень України стануть перші кроки на шляху до підготовки відбудови. А саме формування нового законодавчого поля та впровадження реформ і змін, частину яких багато років відкладали через неготовність політичних еліт країни. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Основою майбутньої довіри до намірів і прагнень України стануть перші кроки на шляху до підготовки відбудови. А саме формування нового законодавчого поля та впровадження реформ і змін, частину яких багато років відкладали через неготовність політичних еліт країни. 

 

Детальніше читайте за посиланням.