У липні Верховна Рада ухвалила закон, який мав суттєво скоротити перелік того, що можна купувати за прямими контрактами для боротьби з коронавірусом. Натомість, він дозволив купувати за прямими угодами не конкретні товари, а товари з категорій:

  • вакцини і медичні вироби для вакцинації; 
  • імунобіологічні препарати; 
  • розхідні матеріали; 
  • медичне обладнання для ковідних лікарень;
  • системи постачання медичних газів.

Закон виписано так, що для них перелік не потрібен. Це створює корупційні ризики, адже замовники зможуть напряму купувати будь-яке медичне обладнання для лікарень, будь-які вакцини і т. д.

Єдине, що треба купувати чітко за переліком — ліки.

Решту товарів для боротьби з COVID-19 взагалі дозволили купувати за спрощеними. Це також створює корупційний ризик, адже замовники ніяк не обмежені в тому, що купувати у такий спосіб. Водночас закон ніяк не обмежує, хто може скористатися цією можливістю. 

“З кожним днем кількість захворілих на COVID-19 зростає. Однак часто лікарні не знають, як їм закуповувати необхідне: за прямими договорами, за спрощеними, чи на відкритих торгах. Деякі з них продовжують купувати за старим переліком, який уже втратив чинність. Нещодавно уряд із запізненням таки затвердив  оновлений перелік лікарських засобів. Але для інших категорій товарів, які можна купувати напряму, переліків немає. Тобто можна купувати будь-що — корупційні ризики дуже високі”, — пояснює заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

ТІ Україна закликає депутатів внести зміни у Закон, щоб запровадити два чіткі переліки того, що можна купувати для боротьби з коронавірусом напряму, а що за спрощеними, розширити цей перелік на решту товарів, які можна купувати напряму.