Корупція послаблює демократію

Дослідження міжнародного антикорупційного руху Transparency International «Індекс сприйняття корупції» 2018  показує, що тривала нездатність більшості країн контролювати корупцію дедалі більше підсилює кризу демократії в світі.

“Корупція руйнує демократію, утворюючи порочне коло, де корупція підриває демократичні інститути, натомість, у свою чергу, слабкі інститути менш здатні контролювати корупцію”, – керуюча директорка Transparency International Патріція Морейра.

Сприйняття корупції в рейтингу Transparency International вимірюється балами – від 0 до 100, де 0 балів означає високий рівень корупції, 100 – країна є вільною від проявів корупції. Цього року 2/3 країн мають результати нижче 50 балів, середній бал – лише 43 зі 100. Попри деякий прогрес все ж таки більшість держав не здатні серйозно вплинути на перебіг антикорупційної боротьби.

Серед лідерів рейтингу 2018 року – Данія та Нова Зеландія з оцінками 88 та 87 балів відповідно. Найгірші – Сомалі, Сирія та Південний Судан із оцінками 10, 13 та 13 відповідно. Середній показник країн Західної Європи та Європейського Союзу – 66 зі 100 балів. Попри зростання на 2 бали Україна отримала вдвічі менше цього середнього балу – 32.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(320) "Корупція руйнує демократію, утворюючи порочне коло, де корупція підриває демократичні інститути, натомість, у свою чергу, слабкі інститути менш здатні контролювати корупцію." ["quote_author"]=> string(95) "Патріція Морейра, керуюча директорка Transparency International" }

Корупція руйнує демократію, утворюючи порочне коло, де корупція підриває демократичні інститути, натомість, у свою чергу, слабкі інститути менш здатні контролювати корупцію.

Патріція Морейра, керуюча директорка Transparency International

Значних стрибків вгору мало

Лише 20 країн за останні сім років значно покращили свої показники в Індексі сприйняття корупції Transparency International, зокрема Естонія, Сенегал, Гаяна та Кот-д’Івуар.

Не менш тривожним є те, що 16 країн знизили свої оцінки, наприклад, Австралія, Чилі, Мальта, Угорщина та Туреччина.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(204) "Лише 20 країн за останні сім років значно покращили свої показники в Індексі сприйняття корупції Transparency International." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Лише 20 країн за останні сім років значно покращили свої показники в Індексі сприйняття корупції Transparency International.

Корупція та здоров’я демократії

Аналіз досліджень в Індексі сприйняття корупції підтверджує зв’язок між рівнем корупції та здоров’ям демократії, де країни з більш високим рівнем корупції також мають слабкі демократичні інститути та політичні права. Як приклад, Transparency International вказує на Угорщину та Туреччину, що знизилися на 8 та 9 пунктів за останні 6 років. Разом із тим, Freedom House відтепер називає Туреччину «невільною» замість «частково вільна», а в сусідній до України Угорщині зафіксували найнижчий показник політичних прав після падіння комунізму в 1989 році.

Відтак ці рейтинги відображають погіршення правопорядку й стану демократичних інституцій, а також швидке звуження простору для громадянського суспільства та незалежних медіа у цих країнах.

Рекомендації глобального антикорупційного руху Transparency International

– Посилити інституції та зберегти систему стримувань та противаг

– Зменшити прірву між антикорупційним законодавством, практикою та виконанням

– Надати громадянам можливість висловлювати власну думку та притягувати уряд до відповідальності

– Захищати свободу медіа, аби жоден журналіст не боявся за власне життя, викриваючи корупцію

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(440) "Аналіз досліджень в Індексі сприйняття корупції підтверджує зв’язок між рівнем корупції та здоров’ям демократії. Наприклад, у сусідній до України Угорщині зафіксували найнижчий показник політичних прав після падіння комунізму в 1989 році" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Аналіз досліджень в Індексі сприйняття корупції підтверджує зв’язок між рівнем корупції та здоров’ям демократії. Наприклад, у сусідній до України Угорщині зафіксували найнижчий показник політичних прав після падіння комунізму в 1989 році

Джерело: www.transparency.org