Абсолютна більшість жителів українських мегаполісів не користується сайтами міськрад, тому що вони не зручні та не містять необхідної інформації. Такими є результати досліджень компанії «Active Group». Через неінформативні сайти прозорість та підзвітність міської влади залишає бажати кращого, і міста загалом отримують невисокі бали у Рейтингу прозорості 100 міст України.

Згідно дослідження, лише 8,9% жителів українських мегаполісів часто користуються сайтом міської ради свого міста і легко знаходять там усю необхідну інформацію. 7,7% заходять на сайт міської ради, якщо інтернет-пошуковик видає на нього інтернет-посилання. Ще 7,2% користуються сайтами, але нарікають, що потрібну інформацію знайти на них не так вже й легко. Решта жителів не користується сайтом міськради взагалі. Дослідження проводилося у серпні 2017 року у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі. Було опитано не менше 1660 респондентів у кожному місті.

48,5% жителів не користуються сайтом міської ради, бо не бачить у цьому потреби. 9,3% жителів відповіли, що не знаходять там корисної для себе інформації. 6,7% вважають сайти складними і малозрозумілими, а 4,5% сказали, що сайти погано працюють. 7,1% опитаних вагаються з відповіддю.

«Коли ми підрахували оцінки прозорості 100 міст України і вибудували рейтинг, виявилося, що лише 6 міст перетнули позначку в 50 балів зі 100 максимальних. У порівнянні з рейтингом міст у Словаччині, це дуже мало. Адже там лідери за прозорістю набирали більше 70 балів. Такі результати нас не дивують. Адже міські ради навіть міст-мільйонників не завжди дуже добре опікуються власними сайтами, неактивно викладають туди нову суспільно важливу інформацію», – наголосила керівник напрямку «Прозорі міста» в українському представництві Тransparency International Катерина Цибенко. Вона повідомила, що приблизно 80% методології рейтингу так чи інакше пов’язані з відкритими даними, які обов’язково мають бути вчасно оприлюднені на сайтах міських рад.

Після того, як експерти ТІ Україна презентувати рейтинг і почали активно співпрацювати із владою на містах, міськради почали виправляти ситуацію зі своїми сайтами – активно публікувати інформацію, якої бракувало, або навіть запускати нові, більш зручні сайти.

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України та мотивувати міську владу бути підзвітною громадянам.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» втілюється за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF).